5 bin 700 yıllık çocuk iskeleti bulundu

Fırat Nehri'nin batı kıyısında Malatya'ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe Höyüğü'nde kazı çalışmaları sona erdi. Çalışmaların ardından ulaşılan kalıntıların en dikkat çekeni de 5 bin 700 yıllık çocuk iskeleti oldu.

YAŞAM 04.10.2019, 16:57
5 bin 700 yıllık çocuk iskeleti bulundu

Anadolu'nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nde, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle başlayan kazıda 3'te 1'lik bölümde çalışmalar sona erdi.

İtalya Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane'nin başkanlığında 2 Ağustos günü başlayan kazı çalışmaları 2 Ekim günü tamamlandı.

6-7 yaşlarında olduğu tahmin edildi

Kazı çalışmalarında heyet, höyüğün batı kısmındaki kalıntıları ortaya çıkarmaya çalıştı. Söz konusu çalışmalarda bir çocuğa ait 5 bin 700 yıllık iskelet bulundu. Kazı ekibinin iki gün boyunca devam eden çalışmasının ardından, bulunduğu yerden çıkarılan çocuk iskeletinin 6-7 yaşlarında olduğu tahmin edildi. İskeletten alınan numuneler analiz için kazı evinin deposuna konuldu.

Geçmiş yıllardaki kazılarda Geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykelinin yer aldığı höyükte, kerpiçten saray, 2 bini aşkın mühür ve Anadolu'da ilk şehir devletinin yapıları da ortaya çıkarıldı.

Höyüğün kalıcı listeye dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor

Diğer yandan Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü'nün, kalıcı listeye dahil edilmesi amacıyla çalışmaları devam ediyor.

2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak amacıyla Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) adına Portekiz'den gelen uzman Mariana Correia'nın başkanlığındaki heyet, höyükte inceleme yapmıştı.

Arslantepe Höyüğü'nde Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlandı. Höyük, Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Yorumlar (0)