Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

GÜNDEM 24.04.2024, 15:06 24.04.2024, 17:53 Melina Ay
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman mevkidaşı Cumhurbaşkanı Steinmeier'yı resmi bir törenle karşıladı. Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Ankara Valisi Vasip Şahin gibi isimler de hazır bulundu.

“Ortak basın toplantısı düzenlendi”

Steinmeier’nın makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier’nın külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Steinmeier, tören alanındaki yerlerini aldıktan sonra iki ülkenin milli marşları çalındı. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, Türkiye'nin tarihinde kurulan 16 devleti temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Erdoğan ve Steinmeier, Türkiye ve Almanya bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi. Ardından, baş başa görüşmelere geçildi ve heyetlerarası görüşmeler yapıldı, ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman mevkidaşı onuruna akşam yemeği verecek.

“Savaşta yaşanan son durum ele alınacak”

Resmi görüşmelerde, Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkilerin geniş kapsamlı olarak ele alınması ve iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması için atılabilecek adımların değerlendirilmesi planlanıyor. Ayrıca, İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırıları ve bölgedeki son gelişmeler, Ukrayna ile Rusya arasındaki devam eden savaşta yaşanan son durum, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ve küresel ile bölgesel konular da görüşme gündeminde yer alacak.

Gündeme yatırılacak başka hangi konular var?

Görüşmede, Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ve Almanya arasındaki kültürel bağların önemini vurgulaması bekleniyor. Bu çerçevede, Steinmeier, Türkiye ziyareti heyetine 1960'larda Almanya'ya işçi olarak göçen Berlinli döner ustası Arif Keleş'i de dahil etti. Steinmeier'ya Türkiye ziyaretinde Maliye Bakanı Christian Lindner ve Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz da eşlik ediyor.

Alman siyasetinde ise Steinmeier'ya ‘Demokrasi ve insan hakları konularında Türkiye'ye karşı tutarlı bir duruş sergile’ çağrısı yapılıyor.

Erdoğan'ın gündeminde neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yapılan resmi görüşmelerde, Türkiye ve Almanya'nın ikili ilişkilerini kapsamlı bir şekilde ele almayı ve iki ülke arasındaki işbirliğini artırmak için atılacak adımları değerlendirmeyi planladığı bildirildi.

Görüşmeler sırasında, İsrail ve Hamas arasındaki çatışma ve bölgedeki son gelişmeler, Ukrayna ile Rusya arasındaki devam eden çatışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, ayrıca küresel ve bölgesel konular da ele alınacak. İki lider en son Kasım ayında Berlin'de buluşmuştu.

Steinmeier’nın Türkiye’de ziyaret ettikleri yerler ise şu şekilde:

İstanbul- İBB Başkanı İmamoğlu’na ziyaret

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, önce İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya gelmişti.

Dün Gaziantep'e giden Steinmeier, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgedeki vatandaşları ziyaret etmişti. Almanya'nın sağladığı yardımlarla inşa edilen Gazikent İlkokulu'nu ve Nurdağı ilçesindeki depremzedeler için yapılan barınma yerlerini ziyaret etmişti.

Anıtkabir ziyareti

Bugün Steinmeier, Anıtkabir'i ziyaret ederek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine bir çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından fotoğraf çektirdi ve Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, deftere şu mesajı bıraktı:

“Almanya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek ve bu devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e derin saygılarımı sunmak benim için büyük bir onurdur. Onun Avrupa'ya bakışı, Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 100 yıllık derin dostluğun temelini attı. Halklarımız, birbirlerinin ülkelerinde daha iyi bir yaşam ya da koruma arayan cesur kadın ve erkeklerin pek çok hikayesiyle şekillenen samimi bir bağ hissediyor. Milyonlarca Türk kökenli insan bugün ülkemi zenginleştiriyor ve şekillendiriyor. Bağların bu hazinesi, ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için temel taştır.”

Ankara- ABB Başkanı Yavaş’a ziyaret

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Yavaş ve Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümü vesilesiyle Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde buluştular.

Basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık 35 dakika süren görüşmede, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Yavaş'ı seçimlerdeki başarısı nedeniyle tebrik etti.

Steinmeier, görüşmede Avrupa Birliği ile ilişkilerden ekonomiye ve küresel çatışmalara kadar birçok konunun ele alındığını belirterek, “Sadece bu heyettekiler değil, tüm Alman halkı seçim başarınızı yakından takip etti. Almanya'da seçimler büyük bir ilgiyle izlendi” dedi.

Başkan Mansur Yavaş da görüşmeye ilişkin şu açıklamalara yer verdi:

“İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadığımızı belirttik. Ayrıca bölgemizdeki Ukrayna-Rusya Savaşı'nın Türkiye'ye etkilerinden bahsettik. Bir diğer konumuz Avrupa Birliği ile olan ilişkilerdi, Almanya'nın bu konuda ağırlık koyması gerektiğini konuştuk. Ayrıca, Türkiye'den çok sayıda öğrencinin ve iş dünyasındaki kişilerin vize konusunda yaşadığı problemlerden bahsettik. Bu kadarlık bir konuşma oldu. Kendilerine seçimle ilgili bilgiler verdik.”

Yorumlar (0)