Görgün duyurdu: ‘Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek’

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandığını vurgulayarak Türkiye’de de askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretileceğinin müjdesini verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2024, 19:55 Buse Önder
Görgün duyurdu: ‘Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek’

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yeni nesil simülatör üretim, eğitim ve test merkezinin açılışına katıldı. Görgün, açılışta yaptığı konuşmada, test merkezinin kuruluş amacının, küçük ve orta ölçekli işletmelerin havacılık sektörüne daha etkin şekilde dahil olmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

200 kişiye istihdam sağlanacak

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin 1. etabı için çalışmaların 2017 yılının son çeyreğinde başladığını belirten Görgün, bugün itibariyle 1. etapta faaliyete geçen firma sayısının 43 olduğunu ve bu firmaların toplamda 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Ayrıca, 74 firmanın inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini ve faaliyete geçmeleriyle birlikte istihdam sayısının 7 bin 500'e ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi. Görgün, bölgenin her iki etabının da faaliyete geçmesiyle birlikte toplam alanın 700 hektara ulaşacağını ve yapılacak toplam yatırım tutarının 3 milyar dolar olacağını, böylece bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.

'Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek'

Görgün, simülasyon teknolojilerinin son yıllarda dünyada artan bir önem kazandığına dikkat çekerek, NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini vurguladı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazarının 2022 yılında 9,2 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ve bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü aktardı.

"SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi"nin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Görgün, bu merkezde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini belirtti.

Kurulan üretim hattı üzerinde, 10 adet simülatörün eş zamanlı olarak üretilebileceğini vurgulayan Görgün, simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemlerinin yapılacağını söyledi.

Türk sanayisinin rekabet gücü artacak

Özgün yazılım çözümleri yanında donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretilmesinin de merkezde gerçekleştirileceğini belirten Görgün, böylece Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerli ve milli üretim kabiliyetinin artırılmasına katkı sağlanacağını ifade etti.

Görgün, yeni merkezin, Türk savunma sanayisinin küresel arenadaki rekabet gücünü artırmak adına önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)