Dünyadaki protestolar - 2019 (Endonezya)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Endonezya'da neler oluyor?

DÜNYA 05.10.2019, 15:05 05.10.2019, 18:54
Dünyadaki protestolar - 2019 (Endonezya)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın üçüncü adresi Endonezya.

Endonezya'da hükûmetin yolsuzlukla mücadele, zina ve ceza kanununa getirmeyi planladığı bazı diğer reformlara karşı ülke çapında düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin çok sert tepki verdiği ifade ediliyor.

Bu Pazartesi'den beri başkent Cakarta başta olmak üzere birçok büyük şehirde düzenlenen yürüyüşlerde ve gösterilerde parlamentonun 17 Eylül'de çıkardığı yasayla Yolsuzlukla Mücadele Kurumunu (KPK) zayıflattığı ve bunun da yolsuzluğu artıracağı protesto ediliyor. 
Öğrencilerin başını çektiği eylemlerde güvenlik güçleri ile yaşanan çatışmalarda bazı göstericilerin yaralandığı ve hastaneye sevk edildiği açıklandı.

Mayıs ayında yapılan seçimleri zaten hileyle kazandığı öne sürülen Devlet Başkanı Joko Widodo'nun istifasının beklendiği protestoların yeni hükûmetin kurulacağı ekim ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Ayrıca yapılacak yasa değişikliğinin kapsamında bulunan homoseksüel ilişki, evlilik dışı birliktelik, doktor kararı olmaksızın kürtaj yapılması ve devlet başkanına yöneltilen hakaretler gibi eylemlerin suç kapsamına girmesinin toplum üzerinde baskıyı artıracağı ve insan hakları ile ifade özgürlüklerini kısıtlayacağı gerekçesiyle karşı çıkılıyor.

Endonezya genelinde Pazartesi'den beri başkent Cakarta dahil birçok farklı kentte ilgili kanun değişikliğine karşı öğrenciler ağırlıklı olmak üzere çeşitli gösteriler düzenlendi. Yetkililer, protestolarda çıkan çatışmalarda 3 eylemcinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Protestoların kamu mallarına zarar vermeye varan vandallıklara dönüşmesinden dolayı çatışmalar yaşandığını söyleyen emniyet yetkilileri, birçok emniyet mensubunun da yaralandığını bildirdi.

Ülkede Cava Adası'nda bulunan Yogyakarta ve Solo kentlerinde ve Sulawesi adasında bulunan Makassar gibi çeşitli bölgelerde düzenlenen protestolar kapsamında çıkan olaylarda 200'ü aşkın kişinin yaralandığı, yaklaşık 650 kişinin de gözaltına alındığı duyuruldu.

Endonezya Temsilciler Meclisi (DPR), 17 Eylül’de yolsuzlukla mücadele kanununu onaylamış ancak gelen tepkiler üzerine ceza kanunun da yapılması planlanan değişiklikler askıya alınmıştı. Hükûmet halkın sokağa döküldüğü protestoları, “iktidarı illegal şekilde devirmek isteyenlerin çabası” olarak nitelendiriyor.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın dördüncü adresi Ekvador olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (0)