Dünyadaki protestolar - 2019 (Hong Kong)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Hong Kong'da neler oluyor?

DÜNYA 08.10.2019, 11:19
Dünyadaki protestolar - 2019 (Hong Kong)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın altıncı adresi Hong Kong.

Hong Kong’da başlayan protestoların esas sebebi suçluların Çin anakarasına iade edilmesinin önünü açacak yasa tasarısı olsa da gün geçtikçe farklı sebeplerden ötürü insanlar sokaklara dökülmeye devam ediyor. Tansiyon, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam’ın “tasarı öldü” duyurusundan sonra da düşmedi. Yaklaşık 18 haftadır süren protestolar dur durak bilmiyor.

Protestocular, Çin tarafından özgürlüklerine müdahale edildiğini öne sürerek eylemlerine devam ediyor. Göstericiler, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların tekrar başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak nitelendirilmesine son verilmesi ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerini sürdürüyor.

Çin ise toplantı hakkı ve bağımsız bir yargı gibi özgürlükler sağlayan ve ülke işlerine müdahaleyi engelleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu bildirerek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu körüklemek ile suçluyor. Polis ve göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda göz yaşartıcı gazlar ve molotof kokteylleri atılıyor.

Ayrıca, polisin protestocuları dağıtmak için gerçek mermiler kullanıldığı, geçtiğimiz hafta içerisinde bir protestocunun yakın mesafeden göğsünden vurulduğu ve bir gazetecinin de yaşanan çatışmalar esnasında gözünü kaybettiği bildirildi. 

Bu hafta ise Çin'in özerk bölge üzerindeki hakimiyetini protesto eden eylemcilerin gösterileri yine şiddetli geçti. Bir yıla kadar hapis cezası getirilen yasağa rağmen eylemciler maskelerinden vazgeçmedi. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong'daki durumun daha da kötüleşmesi halinde Çin ordusunun müdahale edebileceği uyarısını yaptı.

Carrie Lam düzenlediği basın toplantısında, Hong Kong hükûmetinin artık bu probleme bir çözüm bulması gerektiğini belirterek, Hong Kong'daki durumun daha da kötüleşmesi hâlinde Çin ordusunun devreye girebileceğini vurguladı. Hong Kong Baş Yöneticisi Lam, dört aydır devam eden ve şiddetin artış gösterdiği protestoların artık "demokrasi için barışçıl eylemler" olmadığını söyledi.

 "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın yedinci adresi Haiti olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (1)
Ali Z. 5 yıl önce
Faydalı bir yazı dizisi oluyor, elinize sağlık