Dünyadaki protestolar - 2019 (Ekvador)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Ekvador'da neler oluyor?

DÜNYA 05.10.2019, 17:55 08.10.2019, 15:16
Dünyadaki protestolar - 2019 (Ekvador)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın dördüncü adresi Ekvador.

Artan yakıt maliyetlerinden ötürü öfkeli protestocular ülke genelinde sokaklara döküldü. Perşembe günü, sübvansiyon kesintilerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte protestocular ülkenin hemen her kesiminde yolları kapatarak trafiği durma noktasına getirdi.

Ekvador Cumhurbaşkanı Lenin Moreno, yakıtlara yapılan devlet desteğindeki kesintilerden sonra başlayan protestoların ikinci gününün ardından "suçlularla pazarlık etmeyeceğini" açıkladı.

Cumhurbaşkanı Lenin Moreno, kırk yıldır uygulanmakta olan yakıt indirimlerini rafa kaldırma kararından geri dönmeyeceğini de ekledi. Lenin Moreno, sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımda, “Alınan kararlar kesindir! Vatandaş güvenliğini korumak ve kaosa neden olmak isteyenleri kontrol etmek için olağanüstü hâl ilan ediyorum. Şantaja müsaade etmeyeceğiz ve yasalara uygun davranacağız” ifadelerini kullandı.

Dün yapılan kabine toplantısında, Cumhurbaşkanı Moreno, kesintilerden etkilenenlerle görüşmeye açık olacağını, ancak şiddete başvurmuş olanları reddettiğini söyledi. 2017'de göreve başlayan 66 yaşındaki Cumhurbaşkanı, "Suçlularla pazarlık etmiyoruz!" dedi. Son derece kararlı bir şekilde verdiği karardan dönmeyeceğini ifade eden Moreno, Ekvador halkının büyük kısmının "cesur kararını" desteklediğini ve protestoculara fikrini değiştirmeyeceğini söyledi.

Moreno, "Ekvador halkının çoğunluğunun ulusal hükûmet tarafından alınan bu kararı cesurca desteklediği için çok mutluyum" dedi. Cumhurbaşkanı Moreno, ülkenin boğuştuğu ekonomik problemlerden dolayı hükûmete yıllık 1.3 milyar dolar maliyet getiren yakıt sübvansiyonlarının artık uygun olmadığını da mesajına ekledi.

Bunun üzerine dün, başkent Kito ve en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Guayaquil kentinde, eylemciler yolları barikatlar ve yanan lastiklerle kapatıp geniş çaplı protesto gösterileri düzenledi.

Ekvator İçişleri Bakanlığı, gösteriler sırasında yağmalamalara ve çatışmalara karışan yaklaşık 350 kişinin tutuklandığını açıkladı. Yetkililer, 28 polis memurunun yaralandığını, onlarca polis aracının kullanılamaz hâle geldiğini ve bazı hükûmet binalarına da saldırıldığını duyurdu.

1970'lerde başlatılan yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması, aslında Moreno'nun Ekvador'un borç yükünü hafifletme ve cansız ekonomisini ayağa kaldırma planının bir parçası.

Ekvador hükümeti, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan kredi anlaşmasına uygun olarak kamu harcamalarını azaltmayı kabul etmişti. Mart ayında imzalanan anlaşma Ekvador’a 4.2 milyar dolar kredi alma imkânı sağlıyor. Son olarak geçtiğimiz salı günü, Ekvador daha fazla petrol çıkartmak ve gelirlerini artırmak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) terk ettiğini açıklamıştı.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın beşinci adresi Keşmir olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (0)