Dünyadaki protestolar - 2019 (Keşmir)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Keşmir'de neler oluyor?

DÜNYA 07.10.2019, 15:58 08.10.2019, 15:17
Dünyadaki protestolar - 2019 (Keşmir)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın dördüncü adresi Keşmir.

Hindistan'ın milliyetçi Başbakanı Narendra Modi'nin 70 yıldır Cemmu Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesinin 5 Ağustos'ta iptalinden sonra tartışmaların odağında olan bölgenin içinde bulunduğu hâl ve geleceğine dair tansiyon düşmüyor. 

5 Ağustos'ta alınan bu karar, anayasada bugüne kadar yapılmış en önemli değişikliklerden biri olarak görülüyor. Pakistan, bu kararı "hukuk dışı" ve "kabul edilemez" olarak tanımlarken, bu kararın bölgede gerginliği tekrar artırdığı görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konuşan Pakistan Başbakanı İmran Han, bölgede yaşayan 8 milyon insana 900 binin üzerinde Hint güvenlik gücünün görevlendirildiğini söylemişti.

 

Güvenlik güçlerinin sivil halk üzerindeki baskıları yoğunlaştı ve bölge halkının yaşamı ciddi şekilde etkilendi. Çok sayıda okul, market, cami ve hastane kontroller sebebiyle kapalı durumda kaldı. Yetkililer, toplu taşıma araçlarının hizmet vermediğini, Keşmir Vadisi boyunca hassas bölgelerde yasa ve düzeni sağlamak için güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını ifade etti.

 

Ayrıca bölgedeki iletişim, internet ve televizyon servisleri Ağustos başından beri hizmet vermiyor. Bazı siyasi figürler ve öğrenci liderlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gösterileri bastırmak amacıyla tutuklandı. 

Hindistan’ın bölgeyi abluka altına alması sebebiyle bölge insanının dış dünya ile kopukluğu devam ediyor. Olaylar kapsamında onlarca kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı rapor ediliyor.

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin daha da tırmanması durumunda iki ülkenin nükleer silahlara sahip olması nedeniyle olayların sınır dışına taşabileceği ve tüm dünyayı etkileyebileceği konuşuluyor. Son olarak, bir hükûmet binası yakınında düzenlenen bombalı saldırıda 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

Cemmu Keşmir Emniyeti'nden yapılan açıklamada, saldırının bölgenin güneyindeki bir hükûmet binasına el bombası atılmasıyla gerçekleştiği belirtildi.

Saldırıda bir polis ve bir gazetecinin bulunduğu 10 kişinin hafif yaralandığını belirten emniyet yetkilileri, saldırının faillerinin araştırıldığını kaydetti.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın altıncı adresi Hong Kong olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (0)