Azerbaycan, "Zafer Alayı"na hazırlanıyor!

Azerbaycan, Ermenistan karşısında elde ettiği tarihî Dağlık Karabağ zaferi için 10 Aralık Perşembe günü askerî geçit töreni düzenleyecek.

DÜNYA 07.12.2020, 08:40 07.12.2020, 15:36
Azerbaycan, "Zafer Alayı"na hazırlanıyor!

30 senedir Ermeni işgali altındaki öz topraklarını kurtarmayı başaran Azerbaycan, "Zafer Alayı" düzenleyecek.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Azadlık Meydanı'nda Dağlık Karabağ zaferi dolayısıyla 10 Aralık Perşembe günü askerî geçit töreni gerçekleştirilecek. Söz konusu geçit törenine Azerbaycan deniz, hava ve kara kuvvetleri katılım gösterecek.

İşgal altındaki toprakları kurtarmak için Ermenilere karşı canla başla mücadele eden 3 bin askerin katılacağı törende, Azerbaycan ordusuna verilen modern ekipman ve silahlar sunulacak. Ayrıca, 27 Eylül'de başlatılan operasyon kapsamında işgalci Ermenilerden ele geçirilen silahlar ve zırhlı araçlar da sunulacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Zafer Alayı"na katılım göstereceği tahmin ediliyor. Alınan bilgiye göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dağlık Karabağ Savaşı'nda zafer elde eden askerlere selam verecek. Öte yandan Erdoğan, Karabağ'da güvenliğin kalıcı olarak sağlanmasında Türkiye'nin Azerbaycan'a olan desteğini iletecek. 

İkili görüşme olacak 

Erdoğan ile Aliyev'in yapacağı ikili görüşmede, Karabağ'da güvenliğin tesisi ele alınacak. Ayrıca, Azerbaycan-Nahçıvan-Türkiye bağlantısı da iki liderin masaya yatıracağı konulardan biri olacak.

Tezkere Meclis'ten geçmişti 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında sağlanan ateşkesi denetlemek için Rusya'yla birlikte ortak gözetleme merkezi oluşturacak olan Türkiye, kardeş ülkeye asker gönderme tezkeresini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçmişti. 

Söz konusu tezkerenin ardından, Ermeni işgalinden kurtarılan yerlerde bulunan el yapımı patlayıcı ve mayınları ortadan kaldırmak ve Azerbaycan askerlerine eğitim vermek için PMKİ (patlayıcı madde keşif ve imha) ve METİ (el yapımı patlayıcı tespit ve imha) ekipleri gönderilmişti. 

Hem gözlem noktaları kurulacak hem devriye yapılacak

Azerbaycan'a Türk askerlerinin sevkiyatının ilerleyen dönemde tamamlanacağı tahmin ediliyor. Bölgede gözlem noktaları kuracak olan Türkiye, devriye de yapacak. Türk askerinin, ayrıca Ermeni askerlerinin çekildiği Şuşa, Kelbecer ve Laçın'da önemli misyonlar üstleneceği tahmin ediliyor. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında oluşturulacak olan koridorun da Azerbaycan-Nahçıvan-Türkiye hattı dâhilinde yatırımlar kapsamında görüşüleceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)