Azerbaycan ordusu, 27 sene sonra bayrağını dikti!

Ermeni işgalinden kurtarılan Kelbecer'e, Azerbaycan bayrağının dikildiği görüldü.

DÜNYA 28.11.2020, 11:40 28.11.2020, 12:12
Azerbaycan ordusu, 27 sene sonra bayrağını dikti!

Azerbaycan, yaklaşık 30 senedir Ermenistan tarafından işgal altında tutulan öz topraklarını kurtarmak için 27 Eylül 2020'de operasyon başlatmıştı. Azerbaycan ordusu, Bayraktar TB2 SİHA'ları kullanarak Ermeni işgali altındaki yerleşim bölgelerini tek tek kurtarmaya başlamış, Ermenistan ordusunu personel ve teçhizat bakımından perişan etmişti. Sahada başarısız olan Ermenistan, çareyi sivillere saldırmakta bulmuştu. Yerleşim bölgelerine Elbrus füzeleri ile saldıran Ermenistan, birçok sivilin ölümüne neden olmuştu. Azerbaycan'ın 5'i şehir merkezi olmak üzere yaklaşık 300 yerleşim bölgesini azat etmesi üzerine Ermenistan ordusu daha fazla dayanamamış, mevzileri terk etmeye başlamıştı. Bunun üzerine Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ile anlaşma imzalayan Ermenistan, yenilgiyi kabul etmek zorunda kalmıştı. Anlaşma ile Ermenistan, Laçın, Kelbecer ve Ağdam'dan çekilmeyi onaylamıştı. Azerbaycan ordusu, tarihî bir zafer elde etmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise bu kararından ötürü ülkesinde hain ilan edilmişti. Öte yandan, iki ülke arasındaki ateşkesin denetimini gerçekleştirmek üzere Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin oluşturulmasına yönelik karar alınmıştı. 

Ermenistan işgalinden kurtarılan Kelbecer'e Azerbaycan bayrağı dikildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, söz konusu şehirde Azerbaycan bayrağının dalgalandığı anları paylaştı. 

Kelbecer'de bulunan evlerin Ermenistan tarafından ciddi derecede hasara uğratıldığı fark edildi. 

Ermenistan, Kelbecer şehrini 2 Nisan 1933 tarihinde işgal etmişti. Burada alçak Ermeniler, 511 Azerbaycan Türkü'nü acımasız bir şekilde katletmişti. Söz konusu şehir, Dağlık Karabağ'ın en büyük şehirlerinden biri olarak biliniyor. 

Öte yandan, Ermenistan'ın 1 Aralık 2020'ya kadar Laçın'dan da geri çekilmesi şart. Bunun gerçekleşmesi halinde Dağlık Karabağ'ın etrafındaki 7 bölge, Azerbaycan'a tamamen verilmiş olacak.

Yorumlar (0)