Azerbaycan, 10 Kasım olarak ilan ettiği "Zafer Günü"nü değiştirdi!

Azerbaycan, Ermenistan karşısında tarihî bir zafer elde ettiği 10 Kasım'ı "Zafer Günü" olarak ilan etmişti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği güne denk gelmesi nedeniyle "Zafer Günü", 8 Kasım olarak değiştirildi. 

DÜNYA 03.12.2020, 14:30 03.12.2020, 14:35
Azerbaycan, 10 Kasım olarak ilan ettiği "Zafer Günü"nü değiştirdi!

Azerbaycan, Ermenistan tarafından işgal altında tutulan öz topraklarını kurtarmak için 27 Eylül günü operasyon başlatmış, Türkiye'nin desteğiyle yaklaşık 300 civarında yerleşim bölgesini azat etmişti. Ermenistan en sonunda yenilgiyi kabul etmiş, Rusya'nın arabuluculuğunda 10 Kasım günü Azerbaycan ile ateşkes imzalamak zorunda kalmıştı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bunun üzerine 10 Kasım'ı ülkede "Zafer Günü" ilan etmişti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği güne denk gelmesi nedeniyle "Zafer Günü", 8 Kasım olarak değiştirildi. 

Konuya ilişkin açıklama Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından geldi. 

Açıklamada, Ermenistan'ın Azerbaycan karşısındaki yenilgisini kabul eden ateşkes metnini imzaladığı ve Aliyev'in ülkede "Zafer Günü" olarak ilan ettiği 10 Kasım'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olduğu anımsatıldı.

"Atatürk Azerbaycan'ı çok severdi"

Söz konusu açıklamada, Atatürk'ün Türk dünyası tarihine ismini altın harflerle kazıdığına ve Azerbaycan'ı çok sevdiğine dikkat çekildi.

"Tüm Azerbaycanlılar Atatürk'ü saygıyla anıyor"

Atatürk'ün Azerbaycanlıların kalbinden önemli bir yerinin olduğu ve tüm Azerbaycanlıların kendisini saygıyla andığı belirtilen açıklamada, Aliyev'in 10 Kasım'ın Atatürk'ün vefat ettiği gün olmasını göz önünde bulundurduğu ve "Zafer Günü"nün tarihinde değişiklik yapılmasına yönelik bir karar verdiği ifade edildi. 

"Şuşa'nın azat edilmesi çok önemliydi"

Açıklamada, "Zafer Günü"nün 8 Kasım olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, Şuşa şehrinin azat edilmesinin Karabağ Savaşı'nda önemli bir role sahip olduğu, söz konusu kurtuluşun hem Ermenistan'ın yenilmesini hem de askerî operasyonların sona ermesini sağladığı anımsatıldı. 

10 Kasım günü yenilgiyi kabul etmişlerdi

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki öz topraklarını kurtarmak üzere başlattığı operasyon kapsamında 286 köyü, 4 kasabayı ve 5 şehir merkezini azat etmişti. Daha fazla direnemeyen Ermenistan, 10 Kasım günü yenilgiyi kabul etmiş, Azerbaycan ile ateşkes imzalamıştı. Söz konusu ateşkes ile Ermenistan, Kelbecer, Laçın ve Ağdam'dan geri çekilmeyi kabul etmişti.

Yorumlar (0)