WhatsApp için kritik gün geldi! Şimdi ne olacak?

WhatsApp’ın yeni yılla birlikte tartışmalara neden olan gizlilik sözleşmesi kararı, kullanıcıları daha iyi bilgilendirebilmek amacıyla 15 Mayıs tarihine ertelenmişti. Kritik gün geldi. Peki şimdi WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcılara ne olacak? İşte paylaşılan bilgiler ışığında tüm detaylar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.05.2021, 14:39 15.05.2021, 15:26
WhatsApp için kritik gün geldi! Şimdi ne olacak?

Facebook’un çatısı altında bulunan WhatsApp, bu sene başında Türkiye’nin gündemine oturan yeni bir gizlilik sözleşmesiyle kullanıcıların karşısına çıkmıştı. Fakat hazırlanan bu gizlilik sözleşmesi kullanıcılar tarafından olumlu yönde karşılanmamıştı. Kullanıcıların kitleler halinde WhatsApp’tan ayrılıp Signal, Telegram, BİP gibi uygulamalara yönelmesinin ardından WhatsApp kanadından bir geri adım gelmiş ve gizlilik sözleşmesi süresi 15 Mayıs tarihine (bugün) uzatılmıştı. Bugün WhatsApp’ın verdiği süre sona eriyor. Peki bundan sonra ne olacak?

WhatsApp tarafından hazırlanan sözleşmeyi kabul etmeyen kişilerin hesaplarının silineceği ve uygulamanın kullanılamayacağı belirtilmişti. Fakat ardından yapılan açıklamada ise hesapların silinmeyeceği bilgisiyle atılacak adım revize edilmişti. Bir sonraki açıklama ise hesapların silinmeyeceği fakat gizlilik sözleşmesinin kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağı olmuştu.

WhatsApp kısıtlanabilir

Kullanıcılar bugün itibarıyla kendilerine sunulan gizlilik sözleşmesini kabul etmezse de uygulamayı kullanmaya devam edebilecek.

Fakat bir zaman sonra WhatsApp tarafından sınırlı seçeneklerin kullanıcılara sunulmaya başlanacağı söyleniyor. Örneğin biri mesaj atmadan mesajlar bildirim olarak görülemeyecek. Eğer sözleşme kabul edilmezse bir zaman sonra mesaj gönderme yetkisi de kullanıcıların elinden alınabileceği iddia ediliyor.

WhatsApp tarafından sosyal medya hesabı Twitter’dan bugün; “Kişisel mesajları görmüyoruz, hesaplar silinmeyecek. İstediğiniz zaman kabul edebilirsiniz.” denildi. Bu paylaşılan mesaj farklı şekillerde yorumlanırken ilerleyen dönemlerde kısıtlamaların olabileceği iddiaları da güçlü bir şekilde konuşulmaya başlandı.

WhatsApp kullanıcıları gizlilik sözleşmesine ilişkin ikna edebilmek amacıyla çeşitli paylaşımlar yaptı. Bu paylaşımlarda mesajların, konum bilgilerinin gizlilik sözleşmesiyle toplanmayacağı ve bu bilgilerin anonim kalacağının altı çizildi.

Sözleşmeyi kabul ederseniz ne olacak?

Eğer WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesini kabul ederseniz verileriniz WhatsApp’ın gizlilik politikaları çerçevesinde Facebook ve iştirakleriyle paylaşılacak.

Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre bu paylaşılan veriler mesajlar olmayacak. Çünkü WhatsApp yaptığı açıklamada, mesajların okunmadığını, uçtan uca şifrelendiğini ve kime mesaj gönderildiğinin kaydının olmadığını ve konum bilgilerinizin kesinlikle paylaşılmadığını ifade etmişti.

WhatsApp tarafından hangi verilerin toplanacağı konusu net bir şekilde paylaşılmıyor. Bu konuya ilişkin sözleşmeyi kabul edip etmemek son aşamada kullanıcıların kendi kararı.

WhatsApp kanadından gizlilik sözleşmesini onaylamayan kullanıcılar için uygulamanın kullanım ayarlarına ilişkin bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını ise ilerleyen süreçte göreceğiz.

Yorumlar (0)