WhatsApp için Rekabet Kurulu tarafından yeni kullanım kararlar açıklandı!

Rekabet Kurulu tarafından, mesajlaşma platformu WhatsApp’ın yeni kullanım koşulları ilişkin gerçekleştirilen soruşturma kapsamında geçici tedbir kararlarının gerekçeleri açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.02.2021, 16:26 16.02.2021, 10:42
WhatsApp için Rekabet Kurulu tarafından yeni kullanım kararlar açıklandı!

Rekabet Kurulu tarafından; kurulun internet sitesinde Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin bir başka uygulama için kullanılmasına yönelik getirdiği yeni koşullarla ilgili soruşturması kapsamında verilen geçici tedbir kararının gerekçeleri paylaşıldı. Kurul kararında dava konusunun, Facebook'un Türkiye'de ‘WhatsApp’ kullanıcılarına yönelik veri paylaşımını açması üzerine olduğu belirtildi.

WhatsApp, kararını 15 Mayıs'a ertelemişti

8 Şubat 2021 tarihi itibariyle WhatsApp’ın, diğer uygulamalarla beraber verilen paylaşılmasına yönelik getirdiği koşullara ilişkin, 4054 sayılı Kanun kapsamında geçici tedbir alınması gerektiği belirtildi. Kurul kararları, 11 Ocak 2021'de oy birliği ile alınmıştı. WhatsApp ise, gizlilik politikası ve hizmet şartlarında değişikliğe gitme kararını verilen tepkinin ardından 8 Şubat'tan 15 Mayıs'a ertelediğini belirtmişti.

Kararda WhatsApp uygulamasının, rekabet hukuku bakımından sömürücü ve dışlayıcı birtakım etkilere neden olabileceği belirtildi. Ayrıca WhatsApp verilerinin kapsam ve öneminin vurgulanmasında fayda görüldüğü, uygulamanın kullanıcılara ait mesaj içerikleri, konum, profil fotoğrafı, grup bilgilerinin yanı sıra, kullanıcıların cihazlarında yüklü diğer bilgilere de erişim sağlayabildiğine de dikkat çekildi.

Bir yandan da, cihazda yüklü diğer uygulamalarda kullanılan verilerin de kısmen erişilebilir olduğu endişesinin de yer aldığı kurul kararlarında, kullanıcılara getirilen yükümlülüklerin de tam anlamıyla açıkça verilmediği belirtildi.

Kurul kararlarında dikkat çeken maddeler, şu şekilde belirtildi:

"Söz konusu uygulamanın rekabet hukuku bakımından sömürücü ve dışlayıcı birtakım etkilere neden olabileceği görülmüştür"

"WhatsApp verileri herhangi bir sosyal medya içeriğine göre genellikle daha gizli ve kişilerin daha geniş bir çevreyle paylaşmak istemeyeceği nitelikte verilerdir"

"Soruşturma sonucunda Facebook’un söz konusu davranışına son verilmesine karar verilmesi halinde, bu verilerin geri alınması ve kullanılmasından kaynaklanan avantajların ortadan kaldırılması oldukça güçtür. İnceleme konusu uygulamanın, bu yönüyle telafisi mümkün olmayan bir durum ortaya çıkaracağı aşikardır"

Yorumlar (0)