Göbeklitepe’deki 5,5 metrelik dikili taşın kopyası BM’de sergilenecek

‘Tarihin sıfır noktası’ Göbeklitepe’de bulunan 5,5 metre uzunluğunda “P18” blok numaralı dikili taşın kopyası Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde sergilenecek. Taşla beraber Türkiye’den Kadeş Barış Antlaşması’yla beraber ikinci eser de BM Genel Merkezi’nde sergilenmiş olacak.

KÜLTÜR-SANAT 15.05.2021, 15:03
Göbeklitepe’deki 5,5 metrelik dikili taşın kopyası BM’de sergilenecek

Dünyanın bilinen en büyük ve en eski inanç merkezi Göbeklitepe’de bulunan 5,5 metre uzunluğa sahip P18 numaralı dikili taşın bir kopyası BM Genel Merkezi’nde sergilenecek.

Açıklama Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişe sahip “tarihin sıfır noktası” ismiyle nitelendirilen Göbeklitepe’nin “D yapısı” ismiyle adlandırılan bölümündeki P18 nolu dikili taşın sert bir kireç taşından yapılacak olan kopyası, Birleşmiş Milletler’e resmi sanat hediyesi olarak verilecek.

Birleşmiş Milletler’de sergilenen ikinci eser olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2019 senesinde açılışı gerçekleştirilen ve o yılın Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle beraber yerli ve yabancı turistlerce daha sık ziyaret edilen Göbeklitepe’nin “P18 Steli” Amerika Birleşik Devletleri’nde BM Genel Merkezi’nde sergilenmiş olan ikinci Anadolu eseri olacak.

Göbeklitepe’nin daha geniş kitlelere ulaşmasında rol oynayacak

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde kalıcı olarak sergilenecek olan eser, Göbeklitepe’nin evrensel kültür mirasını da daha geniş kitlelere tanıtabilmek açısından önemli bir imkan oluşturacak.

Kadeş Barış Antlaşması metni sunulmuştu

Mısır ve Hititler arasında M.Ö. 1280’li senelerde yaşanmış olan Kadeş Savaşı’nın ardından imzalanan ve İstanbul’da arkeoloji müzelerinde sergisi yapılan, diplomatik olarak hazırlanan metinlerin en eski örneklerinden olan Kadeş Barış Antlaşması metninin de büyütülmüş bakır bir kopyası 1970 senesinde dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U Thant’a verilmişti.

Göbeklitepe’ye ait eserin kopyasının Birleşmiş Milletler’de Türkiye’den ikinci eser olarak sergilenmesi amacıyla ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından 2019 yılında ön temaslar gerçekleştirilmişti.

Yorumlar (0)