TikTok’a büyük şok: Kırgızistan’dan kısıtlama geldi

Kırgızistan’da sosyal medya platformu TikTok'un kısıtlandığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.04.2024, 16:43 18.04.2024, 16:49 Buse Önder
TikTok’a büyük şok: Kırgızistan’dan kısıtlama geldi

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında alınan kararın uygulamaya konulmasıyla, sosyal medya kullanıcıları yerel saatle 00.00'dan sonra TikTok'a erişim sağlayamadı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin mektubu üzerine ülkedeki internet servis sağlayıcılarına TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderildiği belirtildi.

‘Çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor’ iddiası

Kırgızistan Kültür, Haberleşme, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, Ağustos 2023'te TikTok'un yasaklanmasını kararlaştırmıştı.

Yapılan açıklamada, TikTok'un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediği yönünde sivil toplum kuruluşlarından gelen şikayetler üzerine inceleme yapıldığı ve platformun yaş kategorisini kontrol etme işlevinin bulunmadığı tespit edildiği ifade edilmişti. Bakanlık, bu nedenle TikTok'un Kırgızistan'daki faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı.

‘Politik hiçbir arka planı yok’

TikTok'u yasaklama kararının politik bir arka planı olmadığına vurgu yapılarak, "Bu tedbir yalnızca çocukların ahlaki eğitimleri üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek ve psikolojik sağlıklarına zarar verebilecek bilgilerden korumayı amaçlamaktadır" denilmişti.

Yasaklama kararının yürürlüğe girmesi için Dijital Kalkınma Bakanlığı'na başvurulduğu belirtilmişti.

Yorumlar (0)