WhatsApp’ın yaptırımları 16 Mayıs’ta başlıyor 

WhatsApp, aylar önce Avrupa dışındaki kullanıcılarına sözde “gizlilik sözleşmesi” imzalatmaya çalışmış fakat gelen tepkiler üzerine bu durumu askıya almıştı. Şu an tekrar gün yüzüne çıkan sözleşmenin son imzalanma tarihi 15 Mayıs 2021. İmzalanmaması durumunda uygulama, bir dizi yaptırım uygulamaya başlayacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.05.2021, 12:52 13.05.2021, 09:38
WhatsApp’ın yaptırımları 16 Mayıs’ta başlıyor 

WhatsApp, aylar öncesinde “gizlilik sözleşmesi” adı altında kullanıcılarına bir sözleşme imzalatmak istemiş ve bu sözleşmenin kabul edilmesi durumunda kullanıcı verilerinin Facebook ve bağlı uygulamaları ile paylaşılacağını duyurmuştu. Avrupa dışındaki kullanıcıların imzalamasını istediği bu sözleşme için çok tepki alan uygulama, yeni sistemi ertelemişti.

Şimdi ise WhatsApp, aynı sözleşmeyi kullanıcılarına tekrar sunmaya başladı. Düzenlemeye göre sözleşmenin son kabul edilme tarihi 15 Mayıs 2021. Bu tarihe kadar sözleşmeyi dijital olarak imzalamayan kişiler, 16 Mayıs itibarıyla yaptırımlara maruz kalacak.

WhatsApp kullanıcılarının bu duruma tepkisi sürerken uygulamanın çatı şirketi olan Facebook’un bir kez daha geri adım atması imkansız gibi duruyor.

Uygulanacak yaptırımlar neler? 

WhatsApp, gizlilik sözleşmesini dijital olarak imzalamayan ama uygulamayı kullanmaya devam eden kişiler için bazı “yaptırımlar” uygulanacağını belirtti. Buna göre uygulanacak yaptırımlar sırasıyla şu şekilde:

  • 16 Mayıs 2021 itibarıyla sözleşmeyi kabul etmeyen kişilerin hesapları silinmeyecek ya da kullanımları sınırlandırılmayacak. WhatsApp, bir süre daha kullanıcılarının karşısına hatırlatma çıkarmaya devam edecek. 
  • Sözleşmeyi hala imzalamayan kişilerin uygulama ekranında sözleşme penceresi sabit kalacak ve onaylamayan kişilerde kullanım kısıtlaması oluşacak. 

  • Kısıtlamaların ilk adımı, kullanıcıların sohbet listesine erişememesi şeklinde olacak. Fakat bu uygulama üzerinden gelen sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirilebilecek. Bu süre zarfında gelen mesajlar ve aramalar yalnızca bildirim penceresinden yanıtlanabilecek. Bu yaptırım birkaç hafta sürecek. 
  • Sözleşmeyi hala kabul etmemeniz durumunda ise uygulamadan gelen hiçbir bildirimi alamayacak. Yani uygulama, tüm kullanılabilirliğini yitirecek. Bu adım, yaptırımların son adımı. Bundan sonra hesap silinmeyecek fakat onaylamayan kullanıcılar da hiçbir şekilde uygulamayı bir daha kullanamayacak.

Bu aşamadan sonra ise kullanıcılara iki seçenek kalıyor: Ya uygulamanın sözleşmesi kabul edilecek ya da uygulama silinecek ve farklı bir uygulama indirilip o kullanılacak.

WhatsApp’ı protesto edip diğer uygulamalara koştular

WhatsApp kullanıcıları, bu sözleşmeyi protesto etmek amacıyla diğer mesajlaşma uygulamalarına akın etmişti. Bu dönemde en çok indirilen uygulamalar arasında Signal ve Telegram yer almıştı. Artan rağbet üzerine ise gerek Türkiye’de gerekse diğer ülkelerde pek çok mesajlaşma uygulaması üretilmişti.  

Yorumlar (0)