Sağlık Bakanlığı'ndan bayram için sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmeye ilişkin vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Sağlık Bakanlığı, bayram ve bayram sonrasında öğün sayısının artmasıyla sindirim sistemi rahatsızlıklarının yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 12.05.2021, 13:15 13.05.2021, 11:48
Sağlık Bakanlığı'ndan bayram için sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu.

“Hamur işi gıdalardan uzak durulmalı”

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ve vatandaşların dayramda dikkat etmesi gereken beslenme önerileri şöyle aktarıldı:

“Bütün vatandaşlarımız, Ramazan Bayramı boyunca öncelikle Kovid-19 tedbirlerine uymalı, sevdiklerini ve kendilerini korumalıdır. Ramazan sebebiyle beslenmedeki değişiklikler, Bayram ve sonrasında dikkat edilmediği takdirde öğün sayısının artmasıyla sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte tüketilecek yiyecekler bir anda artırılmamalıdır. Ara öğünlerde gerekirse ceviz, fındık, taze meyveler, badem, ayran, kefir ve az şekerli kompostolar gibi içecekler beslenme programına eklenebilir. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı, kavurma, kızartma şeklinde pişirilmiş besinlerden kaçınılmalıdır. Salatalık, taze biber, domates, maydanoz, gibi sebzeler sık sık tüketilmeli, haşlanmış yumurta ile az tuzlu peynir genellikle tercih edilmelidir. Salam, sucuk ve sosis yağlı yiyeceklerden, hamur ve börek işi gıdalardan kaçınılmalıdır. Tam tahıl ekmekler, kan şekerini kontrol etmesi ve tokluk hissi vermesi bakımından oldukça önemlidir.”

Ramazan Bayramı boyunca bağırsak ve mide rahatsızlıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı, şekerli gıdalara ilişkin de uyarılarda bulundu:

“Besinler iyi bir şekilde çiğnenmeli ve yemekler hızlı bir şekilde yenmemelidir. Bayram boyunca bağırsak ve mide rahatsızlıkları olmaması için şeker ve şekerli gıdaların tüketimine fazlasıyla dikkat edilmelidir. Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine daha küçük porsiyonlar şeklinde sütlü tatlılar, az şekerli limonata, kuru meyveler; şekersiz ya da az şekerli komposto/hoşaf, ayran ve benzeri içecekler tercih edilmelidir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması, kabızlıktan korunmak için de posa içeriği içeriği fazla olan meyve, sebze ve kuru baklagiller tercih edilebilir. Lif (posa) içeriği fazla olan bu besinler bir yandan da kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine de engel olur. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanlar, diyet programlarına bayram boyunca dikkat etmelidir.”

“Günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalı”

Bayram boyunca sıvı ihtiyacına da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, günde en az 2 veya 2,5 litre sıvı alınması gerektiğini belirtirken şunları kaydetti:

“Sıvı ihtiyacı için günde en az 2 veya 2,5 litreye yakın sıvı alınmalı; su, az şekerli limonata, ayran az şekerli hoşaf/komposto gibi sıvılar gün içinde tüketilebilir. Bilhassa yaşlı ve tansiyon rahatsızlığı bulunanlar kahve, çay gibi kafein içeriği fazla olan içecekleri gün içinde fazla tüketmemelidir. Ramazan süresince gece vakitlerinde sahur yemeği yemek, ramazanın ardından ise gece yeme alışkanlığı tarzında devam ettirilmemelidir. 

Bayram ile birlikte vatandaşlar, ramazan öncesi uyku düzenlerine geri dönmeli, bu şekilde gece yemek yeme alışkanlığına engel olunmalıdır. Ramazan boyunca azaltılan fiziksel aktivitelerin artırılması ve evde fiziksel aktivite uygulamalarının takip edilmesi yararlı olacaktır. Bu vesileyle bütün  vatandaşlarımıza sağlıklı ve hayırlı bayramlar diliyoruz."

Yorumlar (0)