Yeni uzay görevi belli oldu: İşte Astronot Tuva Cihangir Atasever’in uzayda yapacakları...

Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu yapacağını duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Astronotumuz Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024'te ABD'nin New Mexico Eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2024, 12:48 07.05.2024, 16:37 Şeyda Gül
Yeni uzay görevi belli oldu: İşte Astronot Tuva Cihangir Atasever’in uzayda yapacakları...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in ne zaman uzaya gideceğini açıkladı. Türkiye'nin astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile "Yeni Uzay Görevi ve Bilim Misyonu" konulu basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, uçuşun 8 Haziran'da gerçekleşeceğini dile getirdi. Uçuşun bilimsel çalışmalara katkı sunacağını vurgulayan Bakan Kacır, “En başından proje anlaşmalarında kararlaştırdığımız üzere ilave bir maliyet oluşturmaksızın ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu yaparak uzay deneyimi gerçekleştirmesi imkanı ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.

Uçuş Spaceport tesislerinden gerçekleşecek

Böylelikle uzay sınırını geçen ve mikro yerçekimi ortamında bilimsel çalışmalara katkı sunan ikinci vatandaşın Tuva Cihangir Atasever olacağını dile getiren Bakan Kacır, “Astronotumuz Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024'te ABD'nin New Mexico Eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Titizlikle çalışmaya devam ediyoruz

Önümüzdeki dönemde de uluslararası işbirliklerin devam edeceğinin altını çizen Bakan Kacır, hayata geçirdikleri her bir yatırımın her bir projenin ülkeye ve vatandaşlara en ileri düzeyde fayda sunması için titizlikle çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Astronot Atasever’e bu zorlu görevde şimdiden başarılar dileyen Bakan Kacır, Türk milletinin gözü gönlü ve duaları onunla olduğunu dile getirdi. “Bu yörüngealtı araştırma uçuşunun ardından Milli Uzay Programımız kapsamındaki hedeflerimize yönelik çalışmaları sürdüreceğiz” diyen Bakan Kacır, barış ve ortak çalışma ruhunun sembolü uzayda önümüzdeki dönemde de uluslararası işbirliklerine devam edeceklerinin bilgisini verdi. Bakan Kacır, “Uluslararası işbirliğimizin bir yansıması olarak aksiyon 3 Görev ekibindeki 4 astronot haziran ayının başında ülkemizde bir araya gelecek” dedi.

Tuva Cihangir Atasever kimdir?

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olan Tuva Cihangir Atasever, daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesinde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Ardından ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalışan Atasever, Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için seçilen adaylar eğitimlerine ABD’de sürdürüyor.

Yorumlar (0)