Otomotiv sektöründe ‘MR cihazlı ekspertiz teknolojisi’

Türkiye genelinde hizmet veren bir oto ekspertiz firmasında bulunan MR cihazıyla, araçların dış gövdeleri adeta röntgen gibi taranarak detaylı bir analiz yapılıyor. Bu MR cihazıyla, bir aracın kaportasının analiz raporu yaklaşık 9 dakika içinde oluşturulabiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2024, 13:00 08.05.2024, 13:18 Melina Ay
Otomotiv sektöründe ‘MR cihazlı ekspertiz teknolojisi’

Türkiye genelinde hizmet veren RS oto ekspertiz firmasında faydalanılan MR cihazı, yaklaşık 2 buçuk yıldır aktif olarak kullanılıyor. Bu cihaz, araçların üzerindeki boya, macun veya vernik gibi işlemleri yüksek hassasiyet ve doğruluk oranıyla tespit edebilmek için aktif ısı dalgalarından yararlanıyor. MR cihazının özellikleri arasında yüksek performanslı flaş ve halojen ışıklar bulunuyor. Bu sayede kaporta üzerindeki işlemler detaylı bir şekilde görüntüleniyor. Öte yandan, ultra hassas IR kamera ile birlikte kullanılarak görüntüler alınıyor. Sisteme özel olarak geliştirilmiş yazılım sayesinde, elde edilen sonuçlar bilgisayar ekranında görüntülenerek araç sahibine sunuluyor. MR cihazlı görüntüleme teknolojisi sayesinde bir aracın kaporta ekspertiz raporu yaklaşık olarak 9 dakika içinde hazırlanabiliyor.

Dijital sistem ile zamandan tasarruf ediliyor

MR'lı araç ekspertiz ile aracın dijital anlamda raporunu sunduklarını söyleyen Firmada yetkili eğitim uzmanı Volkan Arslan, “Termografik kameralar yöntemi ile aracın ekspertizini yapıp aracın dış görüntüsündeki bütün hataların tespitini yapıp raporlayabiliyoruz. Değişeni, boyası, macunu, verniği olup olmadığını tespit edebiliyoruz. 9 dakika içerisinde aracın dış karoserindeki tüm problemleri görebiliyoruz. Öbür türlü fiziki noktadaki kontroller biraz zaman alabiliyor. Burada dijital sistem ve yapay zeka ile tüm kontrolleri sağladıktan sonra net bir cevaba ulaşabiliyorsunuz” dedi.

Her ilde yaygınlaştırılacak

Yaklaşık 2 buçuk senedir 6 farklı noktada bununla hizmet verdiklerini aktaran Arslan, "Antalya, Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul gibi noktalarda bu hizmeti veriyoruz. Yurt dışındaki malzemelerle destekleniyor fakat bu yerli üretim. Fiyat şu anda indirimli olarak bin 500 TL, gayet uygun bir fiyat. Müşteri araç ekspertizini burada yaptırdığı zaman tüm detaylara ulaşabiliyor. Her ilde 1 adet olmak kaydıyla kendi bayi çatımız altında bu sistemleri yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu cihaz sadece dış karoserdeki kontrolleri verebiliyor. Yoğunluk noktasında tespit ettiğimiz noktaların detaylı bir şekilde fiziki kontrollerini de gerçekleştirmekteyiz. Gerekli dijital raporları da müşteriye sunmaktayız” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)