Mısır piramitlerinin sır perdesi aralandı! Meğer böyle inşa etmişler

Mısır'daki 31 piramidi oluşturan devasa taş blokların, çöl şartlarında nasıl taşındığı konusunda yıllardır araştırma yapılıyordu. Dünyanın en esrarengiz harikalarından olan Mısır piramitlerinin yapımı ile ilgili sır perdesi aralandı. Arkeologların son keşfi, piramitlerin nasıl inşa edildiği hakkındaki gizeme ışık tuttu. Peki Mısır piramitlerinin yapımında kullanılan devasa taşlar nasıl taşındı? Detaylar haberde...

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.05.2024, 18:04 22.05.2024, 17:55 Hakan Öksüz
Mısır piramitlerinin sır perdesi aralandı! Meğer böyle inşa etmişler

Dünyanın en büyük gizemlerinden biri olmayı sürdüren Mısır piramitleri, hakkında en fazla araştırma yapılan antik harikaların başında geliyor. Pek çok bilim insanı, araştırmacı ve tarih tutkunu, bu esrarengiz yapıların nasıl inşa edildiğini açıklığa kavuşturacak yeni verilerin peşinde koşuyor. 

ABD'de yapılan araştırma, Mısır piramitlerinin gizemini ortaya çıkardı

Yapılan son araştırmaların, Mısır piramitlerinin gizemini ortaya çıkardığı söyleniyor. ABD Kuzey Carolina Wilmington Üniversitesi'nde görevli bazı arkeologlara göre Mısır piramitleri, Nil Nehri'nin çoktan kurumuş olan eski bir kolu sayesinde inşa edildi.

Devasa taş bloklar, yok olan nehir kolu üzerinde yüzdürülmüş olabilir

Araştırmacılar, piramitleri oluşturan devasa taş blokların, Nil Nehri'nin bir zamanlar canlı olan kolu üzerinde yüzdürülerek taşınmış olabileceğini düşünüyor. Büyük kayaların ve yapı malzemelerinin bir su kanalı aracılığı ile taşınmış olmasının pek çok gizemi anlaşılır kıldığını belirten araştırmacılar, yapılan yeni bir çalışmayla bu tezlerini güçlendirdi.

64 kilometrelik eski bir su kanalına ait izler bulundu

Yapılan bir çalışma, tarım arazilerinin yılların birikimi ile gizlediği 64 kilometrelik eski bir su yolunu ortaya çıkardı. 4 bin 200 yıl önce büyük bir kuraklığın Mısır'da etkili olmaya başladığı, buna bağlı olarak söz konusu su kolunun yok olduğu iddia ediliyor.

Bir zamanlar bu bölgede sulak alanlar mevcuttu

Araştırmacıları heyecanlandıran söz konusu keşif, Sahra'nın bugünlerde hayata imkan vermeyen bu kısmının, bir zamanlar sulak alanlarla canlı olduğunu öngörüyor. Yapılan son araştırma ile ortaya atılan bu teorinin, Giza piramit kompleksi dahil 31 piramidin bu amansız çöl koşullarında nasıl yapıldığını açıklayabileceği kaydedildi.

Haritalandırma yapıldı, teori daha da güçlendi

Araştırmacılar, söz konusu kayıp nehir kolunu haritalandırmak için jeofizik etütler, sediman karotlama, tarihi haritalar ve uydu görüntülerinden faydalandı. Çalışmanın sonucunda söz konusu kayıp nehir kolunun, suya erişim açısından son derece avantajlı bir konumda olduğunu ortaya çıkardı. İnşaat malzemelerinin bu su kanalı üzerinden taşınmasının, hem zaman hem de emek bakımından önemli bir tasarruf olacağı vurgulandı.

Doktor Suzanne Onstine: "Keşifle birlikte pek çok şey mantık kazanmış oldu"

Doktor Suzanne Onstine, yaptıkları araştırma hakkında, "Nehrin kayıp kolunun nereden geçtiğini tespit ettik. İşçilerin ve yapı malzemelerinin, bu su yolu üzerinde taşınmış olması son derece makul görünüyor. Günümüzden o devirlere baktığımızda bu devasa blokların kumda nasıl taşındığı anlayamadığımız bir konuydu. Orada bir zamanlar su kanalının bulunması, her şeyi daha mantıklı kılıyor. Bu son derece heyecanlandırıcı bir keşif. Bu keşfin ışığında piramitlere dair pek çok başka sırrın kapısının aralanacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Nehir kolunun tahmini genişliği 200 ila 700 metre arasında

Arapçada "piramit" manasına gelen söz konusu "Ahramat" isimli nehir kolunun uzunluğunun, 64 kilometre civarında olduğu belirtiliyor. Bu kolun tahmini genişliğinin ise yaklaşık 200-700 metre olduğu düşünülüyor. Söz konusu su kolu, 4 bin 700 yıl önce yapılmış 31 piramide oldukça yakın bir konumda bulunuyor. İnşaat sürecinde bu nehir kolunun, aktif olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Yorumlar (0)