CHP’li eski Başkan Yılmaz Büyükerşen’e hapis istemi

Eskişehir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve dört kişi hakkında, başkanı olduğu vakıf ve bağlı şirketleri zarara uğratıp mülk edindikleri iddiasıyla açılan davada, Büyükerşen ve Prof. Dr. Ahmet Durmaz için 5 ila 19 yıl hapis cezası talep edildi.

SİYASET 17.05.2024, 18:38 18.05.2024, 17:37 Buse Önder
CHP’li eski Başkan Yılmaz Büyükerşen’e hapis istemi

1979 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı’nı (ESBAV) kuran Yılmaz Büyükerşen, vakıf aracılığıyla otel, misafirhane ve özel okul işletmelerinin bulunduğu 20 farklı şirketin temellerini atmıştı.

2020 yılında Anadolu Üniversitesi’nin vakıflarına ait hisselerin satılmasıyla üniversitenin bu şirketlerle bağı tamamen kopmuştu.

Büyükerşen ve dört eski üniversite yöneticisi hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

İddianame hazırlandı

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianame, Eskişehir 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, Yılmaz Büyükerşen ve dört eski yöneticinin vakıf ve bağlı şirketleri zarara uğrattığı ve şahsi mülk edindikleri iddiaları yer aldı.

Anadolu Üniversitesi ve Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise suçtan zarar gören kurumlar olarak belirtildi.

‘Haksız mülk sahibi oldular’ iddiası

İddianamede, vakıf bünyesinde otel, misafirhane ve özel okul gibi işletmelere sahip yaklaşık 20 şirketin kurulduğu belirtildi. Özellikle ETAM Eğitim A.Ş., Tuna Turistik A.Ş. ve ETAM Eğitim Ltd. Şti. gibi şirketlerin 2020 yılında Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerinin satılması suretiyle üniversiteyle bağının koparıldığı ifade edildi.

Bu satışların ardından, Büyükerşen ve ailesinin vakıf şirketlerindeki hisselerini artırarak mülk sahibi oldukları iddia edildi.

Şirketler zarara uğratıldı

İddianamede, vakıf bünyesindeki iki şirkete ait altı gayrimenkulün piyasa değerinin altında satılarak vakfa ait şirketlerin 876 bin 16 lira zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Ayrıca, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir mülkün 13 milyon 500 liraya satıldığı, bu paranın başka bir vakıf şirketindeki payı artırmada kullanıldığı ve bu suretle bir şirketin içinin boşaltılarak diğer şirketin yüzde 50 payına ve 200 milyon liralık malvarlığına hakim olunduğu iddiaları da yer aldı.

Bu işlemler sonucunda vakıf ve şirketlerin hisse değerleri azalırken, Büyükerşen ve ailesinin sahip olduğu hisse tutarının 10-15 kat arttığı belirtildi.

Hapis istemi

Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz hakkında ‘güveni kötüye kullanma’ suçundan 2 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 6 bin güne kadar adli para cezası, haksız mal edinme suçundan ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 milyon liradan 10 milyon liraya kadar para cezası talep edildi.

Erol Nezih Orhon, Çetin Kaya ve Yavuz Tuna hakkında ise ‘güveni kötüye kullanma’ suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası istendi.

Suçlamaları reddetti

Soruşturma sırasında ifadeleri alınan Yılmaz Büyükerşen ve diğer şüpheliler, tüm suçlamaları reddetti.

Büyükerşen, 1982 yılında Anadolu Üniversitesi’nde iki dönem rektörlük yaptıktan sonra, 1999 yılında Eskişehir Belediye Başkanı seçilerek bu görevini 25 yıl boyunca sürdürmüştü.

Yorumlar (0)