Savunma sanayide ‘lego beton’ teknolojisi

Amasya’da zorlu arazilerde iş makinesi kullanılmadan birkaç gün içinde kurulabilecek ‘modüler balistik lego beton’ üretildi. Lego oyuncaklarından ilham alınarak üretilen betonun savunma sanayide işe yarayacağını belirten Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gökçe, “14 buçuk mm’lik uçaksavar mermisini sistemimiz önünde hiçbir koruma olmadan çıplak yüzeyde durdurmayı başardı. Geçici üslerde bu teknolojiyi kullanmak mümkün” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2024, 12:40 06.05.2024, 12:44 Melina Ay
Savunma sanayide ‘lego beton’ teknolojisi

Amasya’da yaşayan Doç. Dr. Murat Gökçe ve kimya mühendisi eşi Sonnur Gökçe tarafından ‘modüler balistik lego beton’ isimli ürün geliştirildi. Geliştirilen beton, askeri testlerde uçaksavar mermisi ile denendi. 14 buçuk mm’lik zırh delici mermiyle yapılan testte, lego betonunun mermiyi durdurduğu anlar görüntülendi. Amasya Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren çift, uzun süredir üzerinde çalıştıkları projede geliştirdikleri betonun, 2 bin derece sıcaklık ve depreme karşı dayanaklı olduğunu kanıtladı. Stratejik noktalarda bulunan yapıların daha güvenli hale getirilebilmesi için kullanılacağı belirtildi. Montaja gerek kalmadan birbirine geçen parçalardan oluşan ‘Lego’ adlı oyuncaklardan yola çıkan Gökçe çifti, hiçbir bağlayıcı kullanılmadan tamamen insan gücüyle montajı yapılacağını aktardı. Çift, tahrip gücü yüksek silahlara karşı dayanıklı beton üretmek için 3 yıl önce başvurdukları KOSGEB'den aldıkları destekle üretime başladı.

Yüksek standartlarda testlerden geçti

Savunma sanayi için geliştirdikleri betonun güvenilirliğini tescil etmek için NATO standartlarında testler uygulandığını söyleyen Gökçe, “14.5 mm’lik uçaksavar mermisini sistemimiz önünde hiçbir koruma olmadan çıplak yüzeyde durdurmayı başardı” diye konuştu.

Betonun stratejik noktalarda rahatlıkla kullanılabileceğini aktaran Gökçe, “Savunma sanayiinde, sınırlarda inşa edilen kalekol, hızlı şekilde inşa edilmesi gereken noktalarda, mevzilerde hatta işgücü bittiği zaman sökülüp başka bir yere taşınmasının mümkün olduğu geçici üslerde bu teknolojiyi kullanmak mümkün” ifadelerini kullandı.

“Yalıtımlı beton geliştirdik”

Gökçe, kurulan sistemin sökülüp başka bir yere taşınmasının ustalık gerektirmeyecek düzeyde basit olduğuna değinip sivil mimari için de bir tasarım hazırladıklarını söyledi. Başka hangi alanlarda kullanabileceğini aktaran Gökçe, “Vatandaşlarımız için de kendiliğinden yalıtımlı lego beton geliştirdik. Bu şekilde bir baba, oğul iki yada üç gün içinde kendi evlerini yapabilirler. Evlerde, bahçe duvarlarında kullanılabilir. Şato bile yapılabilir” şeklinde konuştu.

“Oluşan enerjiyi yutuyor”

Ürünün içinde hiçbir yanıcı malzemenin bulunmadığını dile getiren Gökçe, “Yalıtım malzemelerinde istenen en önemli özellik hiç yanmaz olması. Geliştirdiğimiz özel formülle ortamı sıcak havalarda serin, serin havalarda da sıcak tutabiliyor. Ürünlerimizin 2 bin dereceye kadar sıcağa dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Depremlerde ise enerji tutma kapasitesi yüksek olan malzemeler ön plana çıkıyor. Oluşan enerjiyi yutması depremde ürünümüzü diğer yapı araçlarından bir adım daha öne çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)