Whatsapp'ta süre doluyor! Şimdi ne olacak?

WhatsApp'ın gizlilik onayı tarihi 15 Mayıs’ta doluyor. WhatsApp henüz net bir açıklama yapmadı. Bilişim uzmanları Osman Demircan ve Fehmi Ünsal Özmestik konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.05.2021, 13:37 09.05.2021, 08:57
Whatsapp'ta süre doluyor! Şimdi ne olacak?

WhatsApp'ın gizlilik onayı tarihi olan 15 Mayıs yaklaşırken milyarlarca kullanıcısı olan WhatsApp henüz net bir açıklama yapmadı. Kullanıcılar bu tavırdan ötürü şüphede kalıp başka uygulama seçeneklerini zorluyor.

Bilişim uzmanları, kişisel verilerin saklanması noktasında ayrıntıların kullanıcılar tarafından net olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor.

WhatsApp'ta tartışmalara neden olan gizlilik sözleşmesi için süre 15 Mayıs tarihinde sona erecek, gizlilik sözleşmesini onaylamayanların hesabı askıya alınacak. Kullanıcılar sözleşmeyi onaylamazlar ise WhatsApp'ı kullanamayacak.

Konum bilgilerinin paylaşılması rahatsız etti

WhatsApp’ın belirlediği tarihin yaklaşması ile birlikte bilişim uzmanları Osman Demircan ve Fehmi Ünsal Özmestik önemli açıklamalarda bulundu. 

WhatsApp’ın sözleşme ile ilgili anlaşılır bir açıklama yapamadığını belirten Bilişim Uzmanı Osman Demircan, “Birebir konuşmada mahremiyet var ve WhatsApp bu mahremiyeti korumak mecburiyetinde. Konu ile ilgili çok ciddi yaptırımlar var. WhatsApp bu durum ile ilgili kendini ifade edemedi.” dedi. 

“WhatsApp’ın istediği Instagram ile aynı”

WhatsApp’ın Türkçe açıklama yaparak şüpheleri giderebileceğini belirten Demircan, kullanıcılarda bilgilerinin çalınacağı şeklinde bir paniğin oluştuğunu söyledi. 

Kullanıcıların WhatsApp’ın en çok konum bilgisi izni istemesinden dolayı rahatsız olduğunu, bunun da reklamlar için yapıldığını ifade eden Demircan, aslında WhatsApp’ın, Instagram’a tanınan izinlerden farklı bir şey istemediğini ama bunun ifadesini yapamadığını belirtti. 

“Sözleşme anlaşılır olmalı”

Sözleşmenin Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmamasının çok yanlış olduğunu açıklayan Demircan, Türkiye’de yaşayanları, Avrupa Birliği vatandaşlığından ayıran hiçbir şeyin olmaması gerektiğini, anonim paylaşımlardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. 

Demircan, WhatsApp tarzı uygulamaların, paylaşımların hangi ortamlarda kullanıldığını açıklayıcı bir şekilde anlatması gerektiğini ve kullanıcılardaki tedirginliğin giderilmesi için sözleşmenin anlaşılır bir dilde olmasının önemini vurguladı. 

“Çocuklar büyük risk altında”

Konu ile ilgili çocukların büyük risk altında olduğunu belirten Demircan, çocukların sosyal medya hesapları gizli de olsa illegal uygulamalar yolu ile bu hesapların açığa çıkarılabildiğini söyledi. 

“İzin verilmezse eski bilgiler de silinmeli”

Demircan, sözleşmeyi kabul etmek istemeyenlerin WhatsApp’ı silmekle beraber yedek dosyalarını da kaldırması gerektiğine işaret etti.

Sözleşme bu hali ile kabul edilir ise siber riskin oluşabileceğini belirten Demircan, süreç düzelmez ise yerli ve milli uygulamaların ön plana çıkacağını söyledi.

“Temkinli paylaşmalı”

WhatsApp'ın son politikasını doğru karşılamadığını söyleyen Bilişim Uzmanı Fehmi Ünsal Özmestik, Avrupa Birliği vatandaşının bu sözleşmeye zorlanmazken Türk vatandaşının zorlanmasının çok uygun olmadığını belirtti. 

Kullanıcıların izin verip kabul ettiği şeyleri bilmesi gerektiğine değinen Özmestik, diğer uygulamalarda da şartların incelenmesinin önemini vurguladı. 

Özmestik, WhatsApp tarzı mesajlaşma uygulamalarında çok özel gönderilerin temkinli paylaşılması gereğine de dikkat çekti.

“Süre uzatılabilir”

Özmestik, bu tarz uygulamalar kullanılırken telefonun güvenlik risklerinin ortadan kaldırılması gereğine değinerek WhatsApp sözleşme süresinin tekrar uzatılacağını düşündüğünü veya konu ile ilgili bir soruşturma başlayabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)