"Palu ailesi" davasında karar: Tuncer Ustael'e müebbet verildi

Sakarya'da görülmeye devam eden ve kamuoyunda "Palu ailesi davası" diye bilinen olayda tutuklu yargılanan sanık Tuncer Ustael müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

YAŞAM 19.07.2023, 15:41 20.07.2023, 09:08
"Palu ailesi" davasında karar: Tuncer Ustael'e müebbet verildi

15 yıl önce Kocaeli'de kaybolan ve öldürüldüğü iddia edilen Meryem Tahnal'ın kızı olan Melike Tahnal'ın Sakarya'da öldürüldüğü iddiasına yönelik kamuoyunda "Palu ailesi davası" diye bilinen davada, tutuklu yargılanan sanık Tuncer Ustael çıkarıldığı mahkemede müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sakarya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Melike Tahnal'ın eniştesi ve aynı zamanda tutuklu sanık olan Tuncer Ustael Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Duruşmada sanık ve müşteki avukatları da hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı, gelen belgelerin kayda alınmasının ardından bir önceki duruşmada açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını yeniden tekrar etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da önceki beyanlarını yineleyerek, sanıklara üst hadden ceza verilmesini istedi.

Tutuksuz sanık avukatları ise beraat talebine ilişkin mütalaaya katıldıklarını ifade etti.

Ustael’in avukatı beraat talep etti

Tuncer Ustael'in avukatı daha önce verdikleri yazılı savunmalarını yeniden tekrar ettiklerini belirterek, müvekkili için beraat kararı verilmesi talebinde bulundu.

Söz alan sanık Ustael ise mütalaaya itiraz ederek, "Yüzlerce kişinin ölüm olayı varken bir tek Melike'nin ölümüne takılmışsınız. Melike ile alakam yok, öldü mü yoksa kaldı mı hiçbir bilgim yok. Tahliye ve beraatimi istiyorum" şeklinde konuştu.

Ustael, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan beraat etti!

Tutuklu sanık Tuncer Ustael'i "olası kast ile çocuğu öldürme" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandıran ve tutukluluk durumunun devamını kararlaştıran heyet, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan da beraat kararı verdi.

Heyet, diğer sanıklar Ayşe, İsa, Hava ve Fatih Palu ile Emine Ustael'in "çocuğu kasten öldürme" suçundan beraati yönünden karar verirken, "usulsüz gömme" suçundan dolayı da dosyanın ayrılması yönünde hüküm verdi.

"Palu ailesi" olayı nasıl oldu?

Kocaeli Körfez’de yaşayan Meryem Tahnal 2008, kızı Melike Tahnal ise 2009 yılında kaybolmuştu. Konuya ilişkin çalışma başlatan polis ekipleri olayla ilgili herhangi bir bulguya rastlamamıştı. Son olarak Sakarya ve Kocaeli’nde yapılan kazılarda da bulguya rastlanılmaması üzerine ekipler çalışmaları durdurmuştu.

Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesinde Meryem Tahnal isimli kadının öldürülmesine ilişkin açılan yargılamada sanık Tuncer Ustael, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek ve üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı" kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "hürriyetten yoksun bırakma" suçundan 4 yıl ve "kredi kartının kötüye kullanılması" suçundan da 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Sanık Emine Ustael de "kasten öldürmeye yardım etme" suçundan 12 yıl 6 ay, Ayşe, İsa ve Havva Palu ise hürriyetin kısıtlanması" ve "kasten öldürmeye yardım etme" suçlarından 14 yıl 2'şer aya kadar hapse mahkum edilmişti. Fatih Palu ise olay tarihinde henüz yaşı küçük olduğu için 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı 30 Mart tarihinde bozarak, İsa ve Ayşe Palu ile Emine Ustael'in tahliye edilmesi yönünde karar vermişti.

İddianameden

Melike Tahnal'ın ölümüne yönelik hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Tuncer Ustael aleyhinde "bilinçli taksirle öldürme" suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar, "usulsüz ölü gömülmesi" suçundan ise 6 aya kadar; Emine Ustael ile Ayşe ve Havva Palu'nun ise "usulsüz ölü gömülmesi" suçundan dolayı 6 aya kadar hapis cezası almasını talep edilmişti.

Sanıklar Emine ve Tuncel Ustael, Ayşe, İsa, Hava, ve Fatih Palu hakkında Melike Tahnal'ın öldürülmesi ile ilgili "çocuğu kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile aynı mahkemede görülen ikinci dava, söz konusu dosyayla birleştirilmişti.

Ayrıca ikinci davanın iddianamesinde, sanık Tuncer Ustael aleyhinde "çocuğun cinsel istismarı" suçundan en az 15 yıl hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Yorumlar (0)