Doğu Karadeniz 3 fay hattının tehdidi altında! Uzmanlardan uyarı

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz bölgesinin 3 fay hattının kesişim noktasında bulunduğunu belirterek, yerel yöneticilerin deprem riskini önemsemesi gerektiğini vurguladı.

YAŞAM 07.05.2024, 17:09 08.05.2024, 13:19 Buse Önder
Doğu Karadeniz 3 fay hattının tehdidi altında! Uzmanlardan uyarı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dik ve engebeli arazi yapısı, tehlikeli yapılaşmayı beraberinde getiriyor. Son yıllarda dolgu ve heyelanlı alanlarda yükselen yüksek katlı binalar, deprem riskini arttırdı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını belirterek, yerel yönetimlerin adımlar atması gerektiğine işaret etti. Bektaş, Doğu Karadeniz'in yapı stokunun depreme dayanıksız olduğunu vurgulayarak, "Doğu Karadeniz'in yapı stoku maalesef depreme dayanıklı değil. Şu anda hem yapı stokumuz depreme dayanıklı değil, hem de şehirleşme, heyelan sahaları üzerinde, yamaçlarda veya kumsal alanda yapılaşmalar mevcut" dedi.

3 bölgeye işaret etti

Bektaş, özellikle Yomra, Beşirli ve Akyazı ilçelerinde riskli yapıların olduğunu belirtti. Deprem açısından en riskli yerlerden biri Yomra'da Şana mevkii olduğunu vurgulayan Bektaş, özellikle bu bölgede kumsal alan üzerindeki ve dere yatağında büyük binalar olduğunu belirtti.

Ayrıca Beşirli ve Akyazı mahallelerinde heyelan sahaları üzerinde dikilmiş çok katlı binalar bulunduğunu da belirten uzman Beştaş, “Bunlar her an sallanıyor" diye konuştu.

Bölgedeki deprem riski çok yüksek

10 kilometre açıkta kuzeyde Karadeniz fayının varlığını vurgulayan Bektaş, güneyde de 100 kilometre uzaklıkta Kuzey Anadolu fayının varlığını belirterek, bu fayın Türkiye'nin en büyük fayı olduğunu da belirtti.

Doğuda ise Kuzeydoğu Anadolu fayının varlığını hatırlatan Bektaş, “Bu üç tane deprem kaynağı arasında kumsalın üzerindeyim ve her depremi de hissediyorum. O zaman deprem tehlikesi yok demek ne kadar doğrudur?" ifadelerini kullanarak bölgedeki deprem riskinin fazla olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)