Yaza formda girmenin basit sırrı açıklandı!

Bahar aylarının sonuna yaklaşmışken herkesin yaza formda girme heyecanları da başladı. Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2 ile 2 buçuk litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz yapın” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 02.05.2024, 10:24 02.05.2024, 18:16 Melina Ay
Yaza formda girmenin basit sırrı açıklandı!

Kışın aktivitelerin ve su tüketiminin azalmasıyla birlikte beslenme dengeleri şaştı. Buna ek olarak gecelerin uzun olmasının etkisiyle gece beslenmeleri de artarak kilo alımına neden oldu. Ancak bahar aylarını sonuna yaklaşmışken dengeyi elde tutup yaza formda girmek mümkün. Yaza formda girmek için basit yöntemleri sıralayan Diyetisyen Kara, ““Su içmeyi ihmal etmeyin ve günlük 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Her zaman hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Mutlaka bir diyetisyen gözetiminde ideal kilonuza ulaşın. Medyatik ve bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Yazın tüketilen meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Kronik hastalığınız yoksa taze meyve -sebze suları tüketin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın. Kendinize mutlaka hobi ve aktivite edinin” dedi.

Yiyecekleri gereken ölçüde tüketmek önemli

İnsanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğunu aktaran Kara, “İnsanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu ögelerin herhangi biri alınmadığında ya da gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. Bu duruma dengesiz beslenme denir. Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir önem taşır” diye konuştu.

“Dengeli beslenen kişiler muntazam cilde sahip”

Dengeli beslenen kişilerin genel özelliklerine değinen Kara, “Dengeli beslenen kişi sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir. Hareketli ve esnek bir bedene, muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, kuvvetli, gelişimi normal kaslara sahiptir. Ayrıca çalışmaya istekli kişiliğe, boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, normal zihinsel gelişme, sık sık hasta olmayan bir yapıya da sahiptir” ifadelerine yer verdi.

“Yorgun ve isteksiz bir yapıya sahip”

Dengesiz beslenen bireylerin hareketlerinin de ağır ve isteksiz olduğunun altını çizen Kara, “Dengesiz beslenenler sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman), pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına, şişman veya çok zayıf vücut yapısına, sık sık baş ağrısından şikâyet eden, iştahsız, yorgun, isteksiz bir yapıya sahiptir” dedi.

“Dijital dünya fiziksel aktiviteyi kısıtladı”

Kara, çağımızın dijitalleşen dünyasında insanların, fiziksel aktiviteden yoksun olmaya başladığını belirtti. Fiziksel aktivitelerin kısıtlı olduğu bir yaşam tarzının birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyleyen Kara, şu açıklamalara yer verdi:

“Fiziksel aktivitenin vücudun bütün sistemleriyle ilişkili olduğu ve birçok hastalığın tedavisinde destekleyici rolü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Son zamanlarda ‘yeşil egzersiz’ olarak adlandırılan ve insan sağlığına daha çok olumlu katkıda bulunan, doğal ortamda gerçekleştirilen fiziksel aktivite yeşil egzersiz olarak adlandırılmaktadır. Yeşil egzersizin kronik ağrıya, fiziksel ve mental sağlığa olumlu etkileri vardır. Kolay erişilebilen, biyoçeşitliliği fazla olan doğal ve hoş ortamlarda vakit geçirmenin fizyolojik, psikolojik ve sosyal refahı sağladığı, yaşam kalitesinin artmasında etkili olduğu görülmektedir. Yeşil egzersiz ayrıca insanların çevreye karşı olumlu tutumlarının da gelişmesine katkı sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda yeşil egzersizin psikolojik, hormonal ve nöroimmünolojik çok boyutlu yararlar sağladığı, biyopsikososyal yaklaşımla uyumlu bir yöntem olduğu açıkça görülmektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilir sağlığa ve çevreye katkısı olan bu egzersiz yaklaşımının yeşil egzersiz reçeteleri, doğal ortamların korunması, kanıta dayalı araştırmalar ve teşviklerle daha çok desteklenmesi gerektiği ortaya konmuştur.”

Tüketilebilecek meyve önerileri

Bahar aylarında tüketebileceğimiz sağlıklı sebze ve meyvelerden bahseden Kara, “Hücrelerin yenilenmesi, dokuların onarımı, hastalıklara karşı direnç sağlaması gibi sayısız faydası ile sebze ve meyveler her daim beslenmemizde öncelik kazanıyor. İlkbaharda tüketebileceğimiz bazı önemli sebze ve meyveler havuç, enginar, turp, bezelye, kuşkonmaz, maydanoz, marul, roka, taze yeşillikler, bakla, taze soğan, taze sarımsak, kiraz, çilek, erik, elma, yenidünya ve çağladır” önerilerinde bulundu.

Metabolizma hızlandıran tarifler

Diyetisyen Kara, yaza formda girmek isteyenlere özel metabolizma hızlandıran çay ve çorba tarifini şu şekilde aktardı:

“Zencefilli metabolizma çayı”

Malzemeler: 1 litre su, 1 nohut tanesi büyüklüğünde zencefil, 4-5 dilim elma, 1 top karabiber, 1 adet karanfil, limon dilimleri

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri doğrayıp suda 10 dakika dinlendirip, yemeklerden 20 dakika sonra gece ara öğününde tüketin.”

“Metabolizma hızlandıran kabak çorbası”

Malzemeler: 2 orta boy kabak, 1 adet soğan, 1 diş sarımsak, 1 orta boy domates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.

Hazırlanışı: Küçük doğranmış soğan, sarımsak, kabak 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirin. Malzemeler yumuşayınca üzerine rendelenmiş domates ekleyin. Domates pişince üzerine 5 bardak su koyun. Su kaynayınca en son üzerine küçük doğranmış dereotu ve maydanoz ilave edin. Sıcak servis yapıp tuz ve karabiber ekleyip afiyetle tüketebilirsiniz.

Vücut formunu korumak nelere iyi gelir?

Yaza formda girmenin birçok önemli yönü vardır. Bunları da 6 başlıkta inceleyebiliriz. İşte bunlar neler bakalım…

Sağlık: Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek, vücudu güçlendirir, kilo kontrolünü sağlar ve genel sağlık durumunu iyileştirir.

Cilt güzelliği: Formda olmak, vücut görünümünü iyileştirir ve kişinin kendine olan güvenini artırır.

Enerji ve dayanıklılık: Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek, enerji seviyelerini artırır ve günlük aktivitelerde daha fazla dayanıklılık sağlar.

Ruhsal Sağlık: Egzersiz ve sağlıklı beslenme, stresi azaltır, ruh halini iyileştirir ve genel olarak mutluluk hissini artırır.

Aktif Yaşam Tarzı: Formda olmak, daha aktif bir yaşam tarzını teşvik eder. Yaz aylarında yapılabilecek açık hava etkinliklerinden daha fazla zevk almayı sağlar.

Uzun Vadeli Sağlık: Yaz aylarında formda olmak, uzun vadeli sağlık faydaları sağlar. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve diğer sağlık sorunlarının riskini azaltır.

Yaza formda girmek, sadece fiziksel görünümü değil, aynı zamanda genel sağlık ve yaşam kalitesini de iyileştiren önemli bir adımdır.

Yorumlar (0)