İsrail'den yeni gelişme: Netanyahu ile Gallant ters düştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv yönetiminin saldırıları sonrası Gazze'nin yönetimi konusunda fikir ayrılığı yaşadığı Savunma Bakanı Yoav Gallant ile birebir bir görüşme yapacağını ifade etti.

GÜNDEM 17.05.2024, 02:12 Melina Ay
İsrail'den yeni gelişme: Netanyahu ile Gallant ters düştü

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'in güneyinde Gazze sınırına yakın bir yerde düzenlenen basın toplantısında, Savunma Bakanı Gallant ile yaşadığı fikir ayrılığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Netanyahu'ya Savunma Bakanı'na olan güveni ve birlikte çalışma durumu sorulduğunda, "Eğer dün Savunma Bakanı'nın söylediklerinden bahsediyorsanız, ona söyleyeceklerimi ilk olarak bizzat yüz yüze ileteceğim, burada değil" şeklinde yanıt verdi.

Netanyahu, Gallant ile Gazze'nin yönetimi konusundaki fikir ayrılıklarını çözmek için yakında bir görüşme yapacaklarını ve İsrail'in saldırıları sonrasında Gazze'nin yönetiminin Filistin Yönetimi'ne devredilmesine karşı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Gallant ile Netanyahu arasında atışmalar

İsrail Savunma Bakanı Gallant, dün Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında, uzun süredir Gazze'de Hamas'a alternatif bir yönetim bulma yönünde çalışmanın lazım olduğunu söylediklerini ancak herhangi bir karşılık alamadıklarını söylemişti.

Gallant, "Ordunun planı tartışmaya açılmadı, daha da kötüsü yerine hiçbir alternatif getirilmedi. Gazze'de askeri-sivil bir rejim, İsrail için kötü ve tehlikeli bir alternatiftir” şeklinde açıklama yapmıştı.

Gazze'de askeri bir yönetimin kurulmasını kabul etmeyeceğini belirten Gallant, Netanyahu'ya konuya ilişkin bir sonuca varması ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil-askeri bir rejimin olmayacağını ilan etmesi hususunda fikrini belirtmişti. Öte yandan Gallant, Hamas'a alternatif bir yönetimi teşvik etmesi çağrısında bulunmuştu.

Başbakan Netanyahu ise sosyal medya platformundan paylaştığı videoda Gallant'ın eleştirilerine, “Hamas var olduğu sürece başka hiçbir aktör Gazze'yi yönetemeyecek, kesinlikle Filistin yönetimi değil” yanıtını vermişti.

Hamas yenilene kadar ‘ertesi gün’ tartışmalarının anlamsız olduğunu savunan Netanyahu, “Hamas'ın Gazze'yi askeri olarak idare etmediği netleşene kadar hiçbir aktör kendi güvenliği korkusuyla Gazze'nin sivil yönetimini tek başına kabul etmeye hazır olmayacak” iddiasını yöneltmişti.

Yorumlar (0)