Anne adaylarına yüksek şeker uyarısı: Ani bebek ölümü riski var

Yüksek şeker ve obezite nedeniyle bebek sağlığı etkilenebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, anne adaylarına uyarılarını sıraladı. İşte şeker yükleme testi ile ilgili bilgiler veren Faruk Buyru'nun uyarıları...

SAĞLIK 13.05.2024, 15:09 Hakan Öksüz
Anne adaylarına yüksek şeker uyarısı: Ani bebek ölümü riski var

Hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle son yıllarda artan obezite, sağlık risklerini artırıyor. Anne adaylarında görülen obezite, hareketsizlik ve yanlış beslenmeden dolayı bebeklerin sağlığı etkileniyor. 60 yıl önce gebelerin yüzde 1'inde tespit edilen şeker hastalığı, günümüzde yüzde 10 civarına ulaşmış durumda. 

"Yüksek şeker seviyesi, bebeğin kalbini etkileyebilir"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerde şeker hastalığı ve tansiyon görülmesi riskinin her geçen yıl arttığını belirterek uyarılarını sıraladı.

Gebelerde yüksek çeker nedeniyle ani bebek ölümlerinin yaşanabildiğine dikkat çeken Buyru, "Bebeğin kalbi, yüksek şeker seviyesinden etkilenebilir. Ani bebek ölümü başta olmak üzere pek çok soruna yol açabilir bu durum. Doğu sırasında iri bebeklerin omzu takılabiliyor, doğum travması olasılığı artmış oluyor. Bu durum sezaryen, bebekte ani şeker düşüşü ile yoğun bakım riskini artırıyor." ifadelerini kullandı.

"Şeker yükleme testi olmazsa olmaz"

Yüksek şeker varsa hamilelik döneminde ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Faruk Buyru, "Bunun için şeker yükleme testi önemli. Gebeliğin 24-28'inci haftaları arasında bu test yaptırılmalı. Aç karnına ya da 75 gram glikozlu bir içeceğin verilmesinden iki saat sonra yapılıyor bu test. Anne adayının kan şekeri ölçülüyor. Bir risk söz konusu ise egzersiz, diyet ve ilaç tedavisi gibi yöntemlere başvuruluyor. Şayet annenin suyu fazlaysa şeker testi 24 haftadan önce de yapılabilir." vurgusunu yaptı.

"Şeker yükleme testinin yan etkisi yok, sosyal medyaya kanmayın"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, şunları söyledi:

"Şeker yükleme testinden korkmasınlar, yan etkisi yok. Şeker yükleme testi gerekli. Zaten bunu yaptırmadıkları takdirde yaşanabilecek durumları anlatınca çoğu razı oluyor. Şeker yükleme testi ile ilgili sosyal medyada yapılan asılsız paylaşımlara bakmasınlar. Hiçbir tıbbi gerçekliği olmayan bazı bilgiler var, onlara bakıp da yanılmasınlar. Amerika'dan örnek verelim. Şeker yükleme testi yapılmadan gebelik doktora giden anne adaylarına mutlaka test yaptırıyorlar. Gebeliğin hangi haftası olursa olsun şeker yükleme testini yapıyorlar." 

Yorumlar (0)