Metabolizma hızını artırmak için tavsiyeler

Yağ yakımı için metabolizma hızı kritik öneme sahip. Peki metabolizma nasıl hızlandırılır. İşte metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacak tavsiyeler...

SAĞLIK 15.05.2024, 15:06 16.05.2024, 16:05 Hakan Öksüz
Metabolizma hızını artırmak için tavsiyeler

Yiyecekler enerjiye dönüştürülürken organlar, kan dolaşımı ve vücudun diğer sistemlerinin de düzgün çalışmasını içeren süreç, metabolizma olarak adlandırılıyor. Yağ yakmada metabolizmanın hayati bir role sahip olduğu biliniyor. Kimi insanların metabolizmasının hızlı çalışması nedeniyle kolaylıkla yağ yakabildikleri görülüyor. Peki hızlı yağ yakımı için kritik öneme sahip olan metabolizma nasıl hızlandırılır?

Günlük kalori miktarını ayarlamak

Yağ yakmak isteyen birçok kişi, alması gereken günlük kalori miktarını büyük oranda azaltarak bunu başarabileceğini zannetse de gerçek tam olarak böyle değil. Metabolizma hızının yavaşlamaması için yeterli miktarda kalori almak gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Akademisi, kalori miktarını hızlı şekilde düşürmenin yağ yakmaya yardımcı olmadığını bildiriyor.

Dinlenme metabolizma hızına (RMR) uygun olarak günlük kalori belirlenmeli. Bunun için bir diyetisyene danışmak, sağlıklı bir tercih olacaktır.

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman

Sporcuların iyi bildiği high intensity interval training (HIIT), yani yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman, metabolizmayı hızlandırmanın yollarından biridir. Bu antrenman türünde yaklaşık 30 saniye boyunca hız artırılır. Daha sonra yeniden normal hıza dönülür. Örneğin normal tempoda koşarken 30 saniye boyunca daha yüksek hızda koşulur, ardından yeniden aynı tempoya dönülür. Böylece daha çok oksijen alınır, hücrelerin kolayca enerji yakabilmesi sağlanır. 

Not: Akciğer, kalp ve damar rahatsızlığı olanlar, bu antrenmanı yapmadan önce mutlaka bir hekime danışmalı. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.

Kuvvet antrenmanları

Vücudu yoğun bir strese sokan kuvvet antrenmanları, kas ve tendonların daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Kuvvet antrenmanları, metabolizma hızının artmasına yardımcı olabilir.

Protein tüketimini artır, trans yağlardan kaçın

Vücudun karbonhidrat ve yağı parçalama süresi, proteini parçalama süresine göre çok daha kısadır. Protein tüketimi, daha uzun süre boyunca tok hissetmenizi sağlar. Yağ yakmayı yavaşlatan trans yağlardan ise kaçınmak gerekir. En sağlıksız yağ türü olarak kabul edilir. Margarin, patates kızartması, unlu mamuller ve atıştırmalıklarda trans yağ bulunur.

Hareket etmek ve kahve içmek

Hareket etmek, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Merkezi sinir sistemini hızlandıran kahve, egzersiz sırasında da enerji verir. Filtre kahve ya da şekersiz Türk kahvesi gibi ürünleri tüketmekte yarar var. Tatlandırıcı katkılı kahve türleri, yarardan çok zarar verebilir.

Yorumlar (0)