Propolis, Covid-19 ile savaşmada etkili olabilir 

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Anadolu Propolisi” hakkında yapılan bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre propolis, Covid-19 virüsü ile savaşmada etkili olan içeriğe sahip. 

SAĞLIK 21.04.2021, 11:25 22.04.2021, 09:36
Propolis, Covid-19 ile savaşmada etkili olabilir 

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, son zamanlarda yapılan bir çalışmanın sonuçlarını basın ile paylaştı. “Anadolu Propolisi” hakkında yapılan bu çalışmada sonuçların Covid-19 ile bağdaştırıldığından bahseden Samancı, “Covid-19 virüsü ile savaşmada Anadolu Propolisi’nin etkisi ortaya çıktı” şeklinde konuşuyor.

2021 senesi başında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada antioksidan özelliği hayli yüksek olan Anadolu Propolisi’nin kullanıldığını belirten Samancı, bu yapının Covid-19 virüsü üzerindeki etkilerinin ”in-vitro” koşullarda araştırıldığını söylüyor.



7 ilden 2 farklı Anadolu Propolisi kullanıldı

Çalışma kapsamında Rize, Van, Antalya, Zonguldak, Diyarbakır, Muğla ve Giresun illerinden birçok propolisin toplandı ve bunlar 2 gruba ayrılarak kullanıldı.

Glikol ve etanol ile özütlenen propolislerin yapılan analiz çalışmalarında pek çok faydalı asit bakımından zengin olduğunu ve bu sayede de Anadolu Propolisi’nin salgın ile savaşmada kullanılabileceğini, özellikle de propolis içerisinde bulunan ACE-2 isimli inhibitörü sayesinde virüsün vücuda girişinin engelleneceğini belirten Samancı, günlük olarak poropolis tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Her gün kullanılması gerekiyor



Samancı, Güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin hızlı şekilde güçlendirildiğini ve bu sebeple de propolisin her gün düzenli olarak kullanılması gerektiğini dile getiriyor. “Propolis, çocukluk döneminden itibaren doktor kontrolünde beslenmenin parçası olmalıdır. Fakat tüketilen Anadolu Propolisi hakkında da dikkatli olunmalı. İçeriğinde en az yüzde 10 oranında saf propolis olan özütler tercih edilmeli. Çocukluk dönemindekiler günde 10 damla tüketebilirken yetişkinler ise 20 damla tüketebilir. Halsizlik durumunda ise yetişkinlerde bu miktar artabilir.”  

“Anadolu Propolisi diğerlerinden 3 kat daha faydalı”

Dr. Ender Saraç da Anadolu Propolisi hakkında şunları dile getiriyor: “Anadolu’da üretilen propolis, diğer bölgelerde üretilenlerden 3 kat daha faydalı ve içerik bakımından zengin. Ülkemizde gelişen arıcılık sistemi, bu durumun bir sebebi. Arılar, kovanlarındaki mikropları yok etmek amacıyla propolisleri kulanıyor. İçeriğinin bu derece faydalı olmasının sebebi de bu. Tüm solunum yolları hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, ağız içi hastalıkları ve hatta kansere karşı bile savaşabilen propolisin sertifikalı olanları tercih edilmelidir.” 

Yorumlar (0)