Obezitede tedavi yöntemleri

Obezitenin dünya çapından yüzlerce milyon insanın hayatını olumsuz etkilediğini kaydeden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Gökçen, tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 26.04.2023, 14:15 Hakan Öksüz
Obezitede tedavi yöntemleri

Medicana Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Gökçen, dünya çapında milyonlarca kişinin obeziteden muzdarip olduğunu kaydetti. Obezitenin, çok sayıda hastalıkla ilişkili olduğunu belirten Gökçen, "Uzun süreli komplikasyonları olan aşırı yağ birikimini obezite olarak tanımlıyoruz. Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 değerinden fazlaysa obeziteden bahsedebiliriz." dedi.

"Obezitenin tedavisi uzun solukludur"

Yüzlerce milyon insanın obez olarak kabul edildiğini söyleyen Pınar Gökçen, "Obezitenin tedavisi uzun solukludur. Tedavi için multidisipliner bir yaklaşımı benimsemek şart. Genel cerrahiden tutun da diyetisyen, psikiyatri, gastroenteroloji, spor eğitmeni ve endokrinoloji de tedavi sürecine dahil olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Tedavi yöntemleri

Obezite tedavisinde birçok farklı yöntemin kullanıldığına vurgu yapan Gökçen, "Son dönemlerde bariatrik endoskopik yöntemlerde ciddi gelişme oldu. Endokrinoloji, 2019'dan bu yana başlangıç tedavilerden biri olarak kabul ediliyor. Tedavilerin genel olarak mide odaklı olduğunu söylemek gerekir. Mide volümünün azaltılması için FDA onaylı metotlar kullanılıyor. Mide plikasyonu ve mide balonları gibi yöntemleri örnek verebiliriz. Mide botoksu yöntemi de yaygınlaştı ancak henüz bunun FDA onayı yok." değerlendirmelerinde bulundu.

Mide içine balon yerleştirmek

"Endoskopik bariatrik" yönteminin en sık kullanılan yöntem olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Gökçen, "Bu yöntemde midenin içine bir balon yerleştiriliyor. Vagus siniri üzerinden beyindeki tokluk merkezine sinyal gönderiliyor. Mide boşalması da yavaşlıyor. Bu yöntem ilk kez 1985 yılında uygulandı. Daha sonra balon modelleri çeşitlendi." dedi. 

Mide botoksu uygulaması

Botoks uygulamasından bahseden Gökçen, "Botulinum toksin A'yı enjektör yardımı ile midenin kasılma merkezine ya da mide çıkışına aktarıyoruz. Mide boşalması gecikince doygunluk hissi de uzun süre korunmuş oluyor. Tedavi yaklaşık 3-6 ay sürüyor. Hastalarda yaklaşık yüzde 10 civarında kilo kaybı sağlayabiliyoruz. Her ne kadar balon tedavisi kadar olmasa da bu da etkili bir yöntem. Spor ve diyet, bu tedavilerin olmazsa olmazı. Tedaviler sürerken spor ve diyeti aksatmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)