DSÖ: Koronavirüs salgını, geçiş aşamasında olabilir

DSÖ, koronavirüs salgınının küresel ölçekte risk teşkil edip etmediğini belirlemek için toplandı. Acil durum komitesinin toplantısından "dikkatli olunmalı" uyarısı çıktı. Açıklamada, "virüsün tehlikeli varyantlara dönüşme yeteneğine" dikkat çekildi.

SAĞLIK 30.01.2023, 17:40 31.01.2023, 11:21 Hakan Öksüz
DSÖ: Koronavirüs salgını, geçiş aşamasında olabilir

Koronavirüs salgınının küresel çapta tehlikeye yol açıp açmayacağı hakkında toplantı yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yazılı açıklamada bulundu. Acil durum komitesinin toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Covid-19, küresel ölçekte öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturuyor, risk halen daha sürüyor." denildi. 

"Tehlikeli varyantlara dönüşme yeteneği var"

Koronavirüs salgınının "bir geçiş noktasında" olduğunun düşünüldüğü belirtilen yazılı açıklamada, "Omicronun alt varyantlarının bulaşıcılık oranı bir hayli yüksek. Önceki varyantlarla kıyaslandığında enfeksiyonların ciddi hastalığa yol açma riski düştü. Bununla birlikte virüsün, şu an öngöremediğimiz tehlikeli varyantlara dönüşme ihtimali var." ifadelerine yer verildi.

Koronavirüs aşılaması vurgusu

Koronavirüsün küresel ölçekte bundan sonra da büyük bir sorun teşkil edip etmeyeceğinin anlaşılması için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Ülkelerin koronavirüs ile ilgili verileri tutarken önceki yıllara göre daha gevşek davrandığı, bu durum nedeniyle gerçek verilere ulaşmakta güçlük çekildiği kaydedildi. Salgının öngörülemeyen tehlikeli boyutlara ulaşmaması için koronavirüs aşılamasının "yaşam boyu programlara" eklenmesi gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0)