Tarihi han dudak uçuklatan fiyatıyla satışta

İzmir'in en eski, Türkiye'nin ikinci betonarme karkas yapısı olarak bilinen tarihi Büyük Kardiçalı Han, deprem riski nedeniyle boşaltılmıştı. Hırsızların dikkatini çeken han, güvenlik önlemleri alınarak çevresi duvarlarla çevrildi ve artık satışa sunuldu. Yaklaşık 1 milyar 130 milyon TL'ye alıcısını bekliyor.

KÜLTÜR-SANAT 14.05.2024, 18:46 15.05.2024, 18:24 Melina Ay
Tarihi han dudak uçuklatan fiyatıyla satışta

İzmir Konak'ta 1928’de inşa edilen, kentin ilk betonarme karkas yapılarından biri olan ve ülkemizdeki ikinci örneği olan Kardiçalı Han, depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmıştı. Eskiden şehrin ticaret merkezlerinden biri olan bu tarihi yapıda 40'tan fazla iş yeri bulunurken, zamanla derin çatlaklar oluşmuş ve hırsızların ilgisini çekmişti. Hanın duvarları güvenlik önlemi olarak tuğlalarla örülerek koruma altına alındı. Son olarak, yaklaşık 40 hissedarın bulunduğu Kardiçalı Han, 35 milyon dolar değerinde ve yaklaşık güncel kura göre 1 milyar 130 milyon TL fiyatla satışa sunuldu.

“1 milyar TL yüksek bir meblağ”

Bölgede uzun yıllardır esnaflık yapan Mücahit Uymak, "Bu mahallede esnaflık yapıyorduk. Deprem nedeniyle burayı terk ettik ve esnaf olarak büyük zarar gördük. 1 milyar TL gibi yüksek bir meblağ" şeklinde konuştu.

“Çok üzücü”

Diğer bir esnaf Adnan Altıntaş ise, “Bu bina yıllardır hayat bulan bir yapı. Eğer bu tarihi binayı kaybedersek, biz bu toprağın gerçek evlatları olamayız. Çok üzücü” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Yorumlar (0)