Alerjen gıdalarda yeni dönem

Yeni yılla birlikte restoran, kantin, okul ve hastane gibi hazır yemek hizmeti veren yerlerdeki gıda maddelerinin içindeki alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulması zorunlu hale geldi.

SAĞLIK 02.01.2020, 15:42
Alerjen gıdalarda yeni dönem

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile birlikte yeni birçok düzenleme 1 Ocak 2020'den itibaren hayata geçirildi.

Yaygın olarak çocuklarda görülen gıda alerjilerinin, toplumun büyük bir kesiminde görülebildiğini ve farklı kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul, hastane vb. işletmelerde yiyecekler alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak” şeklinde konuştu.

Enerji ve besin değeri tablosu zorunlu hale geldi

Bakan Pakdemirli, yönetmelikle birlikte ambalajlı hazır gıdalarda beslenme bildirim tablosunun da zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Pakdemirli, enerji ve besin değerleri tablosuyla birlikte, paketli bir hazır gıdanın 100 gr veya 100 ml'sinde mevcut olan enerji, yağ,doymuş yağ, karbonhidrat,şeker ve tuz miktarının bilineceğini belirtti.

Obeziteyle mücadele hedefleniyor

Pakdemirli, yeni yılda başlayan yeni düzenlemeyle birlikte tüketicilerin gıda tüketim tercihleri konusunda bilinçlenmesini sağlayıp, Türkiye'de kişi başı 12 gram olan tuz tüketim miktarını 5 gramın altına düşürmeyi hedefleyerek, obeziteye karşı mücadele edileceğinin altını çizdi.

Yetişkinler için vitamin ve minerallerin dışındaki bazaı enerji ve besin ögelerinin uluslararası günlük alım değerleri enerji için 2000kcal, yağ için toplam 70 gram, doymuş yağ için 20 gram, karbonhidrat için 260 gram, şeker için 90 gram ve tuz için 6 gram şeklinde belirlendi.

Alerjen içeren veya intoleransa neden olan belirli gıda maddeleri ise gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler, deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından örnek gıda alerjen tablosu hazırlandı.
 

Yorumlar (0)