Kulislerden ortalığı karıştıran iddia: Erdoğan ile Yerlikaya görüştü mü?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu toplantısını iptal ettiği ve saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği iddia edilmişti. Bazı haber kaynaklarının iddiası görüştükleri yönünde oldu. Evrensel’in haberine göre ise, bakanlığın “görüşme olmayacak” açıklaması yaptığı iddia edildi.

GÜNDEM 16.05.2024, 02:03 16.05.2024, 02:15 Melina Ay
Kulislerden ortalığı karıştıran iddia: Erdoğan ile Yerlikaya görüştü mü?

Erdoğan, 14 Mayıs Salı’yı 15 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gecede Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile bir araya geldi. Görüşmenin Ayhan Bora Kaplan çetesi soruşturmasına ilişkin gelişmeler üzerine gerçekleştirildiği iddia edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli 4 kamu görevlisi için gözaltı kararı aldığını duyurmuştu. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce “yasa dışı dinleme yapıldığı” şeklindeki haber ve iddiaların doğru olmadığını belirtmişti. Bütün bu iddiaların üzerine haber kulislerinde ortalığı karıştıran yeni iddialar eklendi. Politikyol’un haberine göre, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, cumhurbaşkanlığı sarayında görüştüğü öğrenildi. Görüşme Ankara Emniyeti’nde yaşanan gelişmelerin ardından geldi” iddiası geldi.

Kulislerde dolaşan iddialar ise şu şekilde:

Politikyol’un iddiasına göre:

“Ankara’da 14 Mayıs Salı’yı 15 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gecede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir toplantı düzenledi.

Yerlikaya’nın katılmadığı toplantının konusu son günlerde emniyet bürokrasisindeki gelişmelerdi.

Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısı öncesi Ankara Emniyeti’nde yaşananlara dair sosyal medyadan açıklama yapan Yerlikaya, grup toplantısında ise soruları cevapsız bırakmıştı.

Erdoğan ise bürokratik vesayet mesajı vererek yaşananları değerlendirmişti. Görüşme ardından Yerlikaya’nın Erdoğan ile cumhurbaşkanlığı sarayında görüşeceği söylenmiş, haberler İçişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.

PolitikYol’un edindiği bilgilere göre, Erdoğan ile Yerlikaya yalanlanan görüşmeyi gerçekleştirdi. Görüşmede emniyet bürokrasisi içinde yaşananlar ele alındı. Görüşme sırasında Erdoğan’ın masasında bakanlığa dair hazırlanan bir rapor olduğu da belirtildi.”

Politikyol’un olayın geçmişini detaylandıran iddia ise şöyle:

“Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 7 Eylül 2023’te gözaltına alınarak tutuklanan organize suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın da aralarında olduğu 28’i tutuklu 61 kişi hakkındaki organize suç örgütü davası devam ediyor.

Davanın 30 Nisan’daki duruşmasında mahkeme başkanı, organize suç örgütü lideri Kaplan aleyhinde 19 sayfa ifade vermiş olan gizli tanığa ulaşılamadığını açıklamıştı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberinde gizli tanığın, ‘can güvenliğinden endişe duyduğu için kaçtığı’ ve hala yurt dışında olduğunun iddia edildiği aktarılmıştı.

Dava dosyasında kod adı ‘M7Ü3H9F8C4’ olan gizli tanık Serdar Sertçelik, 3 Mayıs 2024’te gazeteci Erk Acarer’in YouTube yayınında ortaya çıkmıştı.

Sertçelik, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden bazı polislerin, ’19 sayfalık gizli tanık ifadesinin içeriği konusunda kendisini zorladığını’ söylemişti.

Sertçelik’nin iddiasına göre polislerin ‘ifadesine eklemek istediği’ isimler şöyle: TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, eski AK Parti milletvekili Mücahit Arslan, Bilal Arslan, AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski İçişleri bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan.”

Politikyol’un görevden uzaklaştırılan polislere dair iddiası:

“Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, iddiaları araştırmak üzere 6 Mayıs’ta mülkiye müfettişi görevlendirmişti.

Bakanlık üç gün sonra, 9 Mayıs’ta, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli dört polisin görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

Söz konusu polisler Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Sertçelik’in ‘Ufuk komiser’ adıyla açıkladığı personel.

11 Mayıs’ta ise polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatılmıştı. Müdürler, Sertçelik’in ‘yurt dışına kaçmasına yardım etmek’le de suçlanmıştı.

Soruşturmayı başsavcılığın ‘anayasal suçlar bürosu’ açmıştı. T24’ün haberine göre soruşturmada Türk Ceza Kanunu’nda ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı isyan’ başlığı altındaki ‘suç için anlaşma’, ‘göreve ilişkin sırrın açıklanması’, ‘yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs’, ‘suçluyu kayırma’ ve ‘gizliliğin ihlali’ suçlamaları yöneltiliyor.

13 Mayıs’ta polislerin evleri ve arabaları aranmış, savcılık dosyaya kısıtlama kararı getirmişti.”

Politikyol’un şoke eden “Emniyet Müdürü Dinç” hakkındaki iddiası da şöyle:

“Öte yandan PolitikYol’un edindiği yeni bilgiye göre Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’ten iki gün önce emeklilik dilekçesi vermesi ve emekliye ayrılması istendi.

Fakat PolitikYol’un ulaştığı kaynaklara göre Dinç emeklilik dilekçesi vermedi ve ‘görevinin başında olacağını’ iletti.”

Görüşmenin gerçekleşmediği iddiaları ise şu şekilde:

Sabah’tan İlker Turak'ın haberine göre ortaya ilk atılan iddia:

“Erdoğan, dünkü AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından kurmaylarını AKP Genel Merkezine çağırdı, toplantıya MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı. Buradaki zirvenin ardından Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı Kalın ile birlikte gerçekleştirdiği toplantıya Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde devam etti. Sabah'ın aktardığına göre, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün saat 16.00'da TBMM'de katılacağı Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu toplantısını iptal etti. Yerlikaya'nın Erdoğan ile saat 16.00'da görüşeceği belirtildi.”

Sabah’tan kendi haberine düzeltme “Görüşme olmayacak”

Sabah'ın daha sonra güncellediği haberinde “İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada böyle bir görüşmenin olmayacağı açıklandı” ifadelerine yer verildi.

İsmail Saymaz’ın iddiasına göre:

“İsmail Saymaz'ın aktardığına göre, davanın gizli tanığı olduğu belirtilen Serdar Sertçelik, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakınlığı ile bilinen suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan tutuklandıktan sonra Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik tarafından “Gel, ifade ver, bildiklerini anlat" denilerek çağırıldı. Kıbrıs'tan gelip ifade veren Sertçelik, ‘ev hapsi’ şartıyla serbest bırakıldı, yurtdışına çıktı.”

Evrensel’in iddiasına göre:

“Serdar Sertçelik'in sosyal medyada yayılan iki ayrı video yayımladı. Sertçelik, ifadesinin içeriği konusunda polisler tarafından yönlendirildiğini ve AKP'li bazı yöneticilerin ismini vermesi için zorlandığını iddia etti. Söz konusu isimlerse Süleyman Soylu, Mücahit Arslan, Bekir Bozdağ, Hasan Doğan. Polis müdürü Şevket Demircan'ın da gizli tanık olarak ifade verme konusunda Serdar Sertçelik’i ikna etmek için “Bize Temiz Eller Operasyonu’nu sizin ellerinizle başlattığınız haberini verdiler. Oradan pay biç sen” dediği öne sürüldü. MHP’nin de ifadesinde geçmesini istediği belirtilen polis müdürünün, “MHP ile ilgili de patlat, geç” diyerek talimat verdiği iddia edilenler arasında.” denildi

Evrensel’in iddialarının devamında

“Daha sonra Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan açığa alındı. İçişleri Bakanlığı da üç ismin görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu. 3 emniyet müdürünün evlerinde dün de arama yapıldı.

Yaşanan gelişme sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dünkü grup toplantısında olayın "birkaç emniyet müdürünün açığa alınmasıyla geçiştirilemeyecek bir komplo" olduğunu söyleyerek, "17-25 emniyet ve yargı ortaklı darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin" dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise bugün yaptığı paylaşımda "Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz. Mülkiye Müfettişlerinin ilgili raporu kısa süre içinde tamamlanacak. Atılan her adımı, telefon kayıtlarını tek tek inceliyorlar. Hazırlanan bu raporu en ince ayrıntısına kadar kamuoyu ile de paylaşacağız. Ve gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.” söylemleri yer aldı.

Son olarak Erdoğan'dan ve Yerlikaya'dan konuya ilişkin net bir açıklama gelmedi. Ayrıntılar takip ediliyor.

Yorumlar (0)