Ermeni taburu mevzileri bırakıp kaçtı

Ermeni ordusunun Terter ilinin işgal altında tutulan Tonaşen köyünde konuşlu bir taburu mevzileri terk ederek kaçtı.

GÜNDEM 30.09.2020, 12:11 01.10.2020, 11:08
Ermeni taburu mevzileri bırakıp kaçtı

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman Türk askerleri, Ermenistan tarafından işgal edilen toprakları adım adım geri almayı sürdürüyor.

Azerbaycan'a ait Terter rayonunda yer alan Ermeni işgalindeki Tonaşen köyünde konuşlu Ermenistan Silahlı Kuvvetleri taburu toplu hâlde mevzileri bırakarak geride zayiatlarını ve askerî malzemelerini bırakıp kaçtı.

Sahadan tüm gelişmeleri anlık olarak uluslararası kamuoyu ile paylaşan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, yaptığı yazılı bilgilendirmede, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı 1. Ordu Komutanlığı uhdesinde bulunan 10. Muhrip Tümeninin 7. Muhrip Alayının 2. taburunun çok sayıda asker kaybettiğini, ağır kayıplarını ve askerî malzemelerini bırakarak mevzileri terk edip kaçtıklarını kaydetti.

Tanoşen köyü

Azerbaycan'ın Terter (Tartar) Rayon şehrine bağlı olan ancak Ermenistan tarafından işgal altında tutulan Tonaşen köyü, Ermeni nüfusun yerleştirildiği köylerden biri.

Rayon nedir?

Rayon; Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Letonya, Litvanya ve Gürcistan'da kullanılan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden kalma bir yönetim şekli.

Büyükşehirlerin parçası anlamına gelen Rayon, 1923-1929 seneleri arasında SSCB'de yapılan bir idari reform sonrası bir "idari alt birim" olarak kullanıldı. Daha eski dönemlere gidildiğinde Rus İmparatorluğu'nda uyezd ve volost olarak ifade edilen bölgeler için "rayon" tanımı kullanıldı.

Daha anlaşılabilir olması için Türkiye'nin idari yapısı ile mukayese edildiğinde rayon "büyük bir ilçeye" denk geldiği söylenebilir. İstanbul'un Fatih ilçesi benzetme olarak bir rayon kenti olabilir.

Yorumlar (0)