‘Laikliğe aykırı’ diyerek başaörtülü hakimi reddetti

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir uyuşturucu davasında, sanık avukatı mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimlerin başörtüsü takmasıyla ilgili olarak "laikliğe aykırı" olduğunu savunarak, hakimleri reddettiğini ve dosyanın incelenmemesi gerektiğini belirtti.

GÜNDEM 18.05.2024, 17:54 Melina Ay
‘Laikliğe aykırı’ diyerek başaörtülü hakimi reddetti

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen uyuşturucu davasının duruşmasına tutuklu sanık Ufuk A. ile başka bir dosyadan tutuklu olan Serdar B. ve avukatları katıldı. Beyanların ardından mahkeme sanıklara söz verdiği sırada sanık avukatı Alperen Demirdiş, reddi hakim talebinde bulundu. Gerekçesi sorulduğunda Demirdiş, heyette bulunan mahkeme başkanının ve kadın hakimin başörtüsünün anayasaya ve laikliğe aykırı olduğunu ifade etti.

“Dini simgelerle görev yapılmasını reddediyorum”

Başörtüsünden dolayı hakimi istemediğini söyleyen Demirdiş yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devletidir. Anayasada mahkemenin bağımsızlığı teminat altına alınmıştır. Dini simgelerle görev yapan mahkeme başkanı ve üyesini reddediyorum” dedi.

Duruşma ertelendi

Mahkeme başkanı, reddi hakim talebi üzerine sanıkların savunmasını almayı durdurdu ve duruşmayı erteledi. Ardından verilen ara kararda, mahkeme başkanı ve üyesi hakkında red talebi sonuçlanana kadar işlem yapılmamasına karar verildi ve duruşma 2 Temmuz'a ertelendi.

Yorumlar (0)