Aldığı karpuz kelek çıkanlara müjde!

Market, manav ve pazarda kavun ve karpuz alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri ürünün 'kelek' çıkmasıdır. Peki bu durumda ne yapılmalı? Kelek ürün ayıplı mal mıdır, yoksa satıcı mı haklıdır? Uzmanlar bu sorulara şöyle yanıt veriyor...

GÜNDEM 18.05.2024, 17:33 20.05.2024, 18:07 Melina Ay
Aldığı karpuz kelek çıkanlara müjde!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Kelek ürün ayıplı mal mıdır yoksa satıcı mı haklıdır?" sorusuna açıklık getirerek detayları paylaştı.

Ayıplı ürünler listesine girdi

Başkan Gündüz, “Market, manav ve pazarda iştah kabartan, görünümüne aldanıp satın alındıktan sonra evde dilimlenirken renksiz ve tatsız haline rastanılan olgunlaşmamış, 'kelek' karpuz kavunun ayıplı ürün statüsünde yer aldığını söyleyerek, “Tüketici satıcıdan ürünün değişimi veya parasını talep edebilir” dedi.



Para iadesi yapılabilir

Bozulma belirtisi olan meyve ve sebzelerin de ayıplı ürün sayıldığını aktaran Gündüz, “Olgunlaşmamış meyve veya sebze pazarda, marketlerde satışa sunulamaz. Karpuz alıyorsunuz, kesildiğinde olgunlaşmamış olduğu görülüyor. Bu ürünü satıcıya bildirip, para iadesi ya da ürün değişimi yapabilirsiniz” diye konuştu.

“Maddi manevi tazminat kazanabilir”

Gündüz, “Bu durumda tüketici ürünün fotoğrafını çekip, satıcıya bildirmeli. Manavda, pazarda satıcı kabul etmezse, zabıta ile tutanak hazırlayıp, kurumlara şikayet edilebilir. Tüketici hakem heyetine başvurup, icra mahkemesine dilekçe verilebilir. Mahkeme sonrasında tüketici 20 bin lira civarında maddi, manevi tazminat kazanabilir. Tüketicinin alış veriş fişi, tezgah ve olgunlaşmamış ürünün fotoğrafı delil sayılır” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)