Bir Türk yemeğine daha sahip çıkmak istedi

Türkiye, dönerin 'geleneksel ürün' olarak tescillenmesi için başvuruda bulunmuştu. Bu başvurunun Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanması, daha önce baklava ve kokoreç için sahiplenme isteğinde bulunan Yunanistan'ı tedirgin etti.

GÜNDEM 07.05.2024, 11:14 08.05.2024, 13:17 Melina Ay
Bir Türk yemeğine daha sahip çıkmak istedi

Yunan medyası, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yapılan bu başvuruya geniş yer verirken, önümüzdeki 3 ay içinde itiraz edilmemesi durumunda, dönerin Avrupa'da Türkiye'ye ait ‘geleneksel ürün’ olarak tescil edileceğini söyledi. Yunan basınında, bu durumun özellikle Yunanistan ve Avrupa'daki döner satıcılarını olumsuz etkileyeceği iddialar arasında yer aldı.

Döner savaşları başladı

Yunan haber siteleri, ‘Türkiye, Avrupa'da döner savaşını başlatıyor’ başlıklarıyla dikkat çekerken, dönerin malzemesi, hazırlanışı ve kesimi gibi kriterlere de vurgu yapıldı. Aynı haberlerde, Avrupa'da döner satışlarının yıllık cirosunun 3.5 milyar Euro olduğu belirtilerek, Türkiye'nin başvurusuna 3 ay içinde itiraz edilmezse, Avrupa'daki döner satışı yapan işletmelerin önemli bir kısmının zarar göreceği ifade edildi. Türkiye'nin 'geleneksel ürün' olarak tescil edilmesi durumunda, dönerin 3-5 milimetre kalınlığında kesilmesi gerekeceği belirtildi.

“Döner aslında bizim”

Yunan Skai televizyonu, Atina’da lokantalara giderek, çalışanların ve müşterilerin döner ile ilgili görüşlerini sordu. Cevaplar ise özetle şu şekilde:

“Müşteri gelip, 3-5 milimlik dilimlerden şikayet ederse, biz de gidin Türklere anlatın diyeceğiz. Bu kalınlıkta kesilmiş etle müşteri doymaz. Biz Yunanistan’da “gyros” yiyoruz. Daha lezzetli. Gyros daha doyurucu. Döner de aslında bizim. Türkler bizden aldı.”


Gyros nedir?

Yunanistan’da ‘gyros’ domuz etinden yapılıyor. Kesilirken, kalın ve küçük parçalara dağılan gyros’un yanı sıra bazen “mosharisios gyros” (sığır etinden) bazen de ‘Doner’ adıyla döner satılıyor. Yunanistan’daki dönerin, büyük bölümü kıymadan oluşuyor.

“Döner kuponu dağıtılsın”

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in 22-24 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarete “Berlin döneri” götürmesi iki ülkede de farklı şekilde yorumlanırken, Almanya’da Sol Parti, döner fiyatlarında artışın engellenmesi için devlet desteği verilmesini gündeme getirdi. Alman Bild gazetesine göre, Sol Parti döner fiyatlarında artışın frenlenmesi için devletin 4 milyar Euro parasal katkıda bulunması ve ülke genelinde herkese ‘döner kuponu’ dağıtılmasını önerdi. Sol Parti’nin ekmek arası döner için öğrencilerin 2 buçuk Euro, diğerlerinin de 4.9 Euro ödemelerini, üzerindeki farkın ise devlet tarafından karşılanmasını içeren bir ‘döner önerisi’ hazırladığı bildirildi. Almanya’da ortalama 7.90 Euro olan döner fiyatının Münih ve Frankfurt gibi kentlerde 10 Euro sınırına dayandığına işaret edilirken, enflasyon başta olmak üzere enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra kiraların yükselmesi nedeniyle dönercilerin de fiyatları artırmak zorunda kaldıkları belirtildi.

Yorumlar (0)