İsrail, Türkiye'den çektiği diplomatlarını geri gönderiyor

İsrail ile Türkiye’nin arasındaki Gazze gerginliği sonrasında İsrail diplomatlarının aşamalı olarak Türkiye'ye geri gönderilmeye başlandığı açıklandı.

SİYASET 14.05.2024, 20:01 Melina Ay
İsrail, Türkiye'den çektiği diplomatlarını geri gönderiyor

Middle East Eye'ın İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberde, iki ülke arasındaki gerilime rağmen personelin bu ayın başından itibaren görevlerine dönmeye başladığı belirtildi. Haber platformu, bir Türk yetkilinin İsrailli diplomatların dönüşünü doğruladığını bildirdi. Bu adım, Ankara'nın Gazze Şeridi'ne insani yardım akışının engellenmemesi ve ateşkes talebiyle İsrail'le ticareti tamamen durdurması kararlarının ardından geldi. İki ülke geçen yıl ilişkileri normalleştirmiş ve büyükelçilerini karşılıklı olarak değiştirmiş olsa da, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ilişkilerin kopma noktasına gelmesine neden oldu.

Türkiye tavrını değiştirdi

Başlangıçta Türkiye, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik eleştirilerini oldukça sınırlı tutmuş ve Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarını kınamıştı. Ancak Gazze Şeridi'ndeki saldırıların artması, Türkiye'nin tavrını değiştirmesine neden oldu. Türkiye ilk olarak geçen kasım ayında büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.

Soykırım davasına katılacak

Mart ayındaki yerel seçimlerde AK Parti belediyelerinin yaşadığı oy kaybı, Türk hükümetinin İsrail'e yönelik eleştirilerini artırmasına ve Netanyahu hükümetine karşı çeşitli önlemler almasına neden oldu. İsrail ise ‘güvenlik endişeleri’ gerekçesiyle diplomatlarını 6 ay önce Türkiye'den geri çekmeye başlamıştı. Türkiye ayrıca bu ayın başlarında Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına katılacağını da duyurdu.

Yorumlar (0)