18 kişinin gömüldüğü oda mezar bulundu

Komagene Krallığı'na ev sahipliği yapan şehirlerden biri olan Adıyaman'daki Perre Anti Kenti'nde süren kazılarda, 18 kişiye ait oda mezar saptandı.

KÜLTÜR-SANAT 09.10.2023, 18:14 10.10.2023, 10:30
18 kişinin gömüldüğü oda mezar bulundu

Perre Antik Kenti'nde 22 sene evvel başlayan ve aralıklarla devam eden kazı faaliyetlerinde su kanalları, büyük blokal taşlar, Roma çeşmesi ve muhtelif mimari yapılar gün yüzüne çıkarıldı.

Nisan 2023 itibarıyla 72 işçiyle başlayan kazı faaliyetlerinde ise 18 kişinin gömüldüğü oda mezara rastlandı. Mezarın üst girişinde ise 'Hilan' adı ve beş kişinin baş harflerinden meydana gelen yazıt bulundu.



"Kentte bulduğumuz en büyük oda mezar"

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, basın mensuplarına, antik kentteki kazı faaliyetlerinin sürdüğünü ifade etti.

Perre Anti Kenti içinde 10 dönüm büyüklüğündeki alanda oda mezarı tespit ettiklerini aktaran Alkan, "Bahse konu oda mezar diğer mezarlardan farklı olarak yaklaşık 18 kişiye ait oda mezar biçiminde karşımıza çıkmakta. Üç niş halinde her bir nişin içinde altışar mezar yer alıyor." diye konuştu.

Oda mezarın özelliğine ilişkin bilgi veren Alkan, "Oda mezar burada şu ana değin bulduğumuz en büyük oda mezar biçiminde karşımıza çıkıyor. Kapı girişinde ise kapı taşı yer almakta ve üst bölümünde ise 'Hilan' isminde birisinin buraya gömüldüğü anlaşılıyor." dedi. 

Alkan, mezarın milattan evvel birinci yüzyıla ait olduğunu kaydederek, "Oda mezar milattan evvel birinci yüzyılda inşa ediliyor ancak geç evresinde yani beşinci yüzyılda 'Hilan' isminde birisi de buraya gömülüyor ve diğer harflerin ise buraya gömülen kişilerin baş harfleri olduğu düşüncesine vardık. Bu sebeple ilk defa kapı üzerinde bir yazıtın olması, bu oda mezarı çok önemli kılıyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)