UNESCO’nun yeni şaheseri: Salda Gölü 

Burdur il sınırları içinde yer alan Salda Gölü, UNESCO’nun Doğal Miras Listesi’ne alınmaya hazırlanıyor. 

GÜNDEM 22.03.2021, 17:55 23.03.2021, 10:12
UNESCO’nun yeni şaheseri: Salda Gölü 

“Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen ve Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan Salda Gölü, hem rengi hem de toprak yapısıyla bu adı almış durumda. Ülkemizin doğal miraslarından olan gölün dünya listesine girmesi için ise çalışmalar başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atılan adımla Salda Gölü ve çevresindeki bölgenin koruma bölgesi olarak kabul edilmesi ve UNESCO’nun Doğal Miras Alanları Listesi’ne eklenmesi için gerekli işlemler başlatıldı.



Şartlar bir bir yerine getiriliyor

Gölün miras listesine alınması için bazı şartlar bulunuyor. Ön şart olarak ise “biyolojik çeşitliliği araştırma ve sosyo-ekonomik yapının belirlenmesi”ne ek olarak “bölgenin taşıma kapasitesinin belirlenmesi” konularının da ele alınması gerekiyor. Bakanlık tarafından çıkarılacak uygulama ve yönetim planı doğrultusunda ise görevlendirilen ekip en kısa zamanda işlemlere başlayacak.

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Salda Gölü ve çevresinin temiz olduğu, yüksek alkali ve az tuzlu özelliklere sahip olduğu, oligotrofik yapısıyla dikkat çektiği” gibi cümleler yer aldı. Ayrıca açıklamada, ön hazırlık süreci hakkında bilgilendirme metninin ve başvuru belgelerinin UNESCO’ya gönderildiği haberi de yer aldı. 

Yorumlar (0)