Mahkemeden "Salda Gölü" kararı!

Salda Gölü'nde yapılması planlanan Millet Bahçesi'ne ilişkin gerçekleştirilen ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava, Ankara 16'ıncı İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Yeşilova sakinleri adına davayı açan avukatlar, kararı Danıştay'da temyiz edeceklerini bildirdi.

GÜNDEM 29.11.2019, 13:25
Mahkemeden "Salda Gölü" kararı!

Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Millet Bahçesi ve Millet Bahçesi'ne ait Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi hakkında Yeşilova sakinleri Aysel Alp, Meral Türkoğlu, Osman Altınışık, Özdemir Korkmaz ve Gazi Osman Şakar tarafından ''yürütmenin durdurulması ve iptali'' talebiyle Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

Dava dosyası, Isparta İdare Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararı ile Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme, dosyayı incelemeye aldı ve ihale onay belgesinin düzenlenmesinin ardından yapılan işlemler ile ihale kararının hangi idari makam tarafından alındığı ve onaylandığına dair belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'den  istedi. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi de 25 Kasım günü ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın oybirliğiyle reddine karar verdi.

Söz konusu kararda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu'ndan alınan uygun görüş doğrultusunda hazırlanan koruma almaçlı imar planlarında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığı bildirildi. Ayrıca, Salda Gölü ve çevresinde yapılması öngörülen Millet Bahçesi düzenlemesine yönelik işlemlerin uygulamaya konulması amacıyla gerçekleştirilen ihale işlemi ve ihale onayında da mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı kaydedildi.

Davacıların, ihale süreci dışında kalan proje ve ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) kararına yönelik iddialarının, bu davada incelenebilme imkânı bulunmadığı ifade edildi. 

Danıştay'a temyiz edilecek

Yeşilova sakinleri adına davayı açan avukatlar Münip Ermiş, Tuncay Koç ve Mustafa Şahin, kararı Danıştay'da temyiz edeceklerini belirtti. 

"Hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'ne yapılacak millet bahçesi projesine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. 

Burdur'a gerçekleştirdiği ziyarette vatandaşların alana ilişkin şikayetlerini dinlediğini belirten Kurum, "Çöplerin buralarda adeta dağ oluşturduğunu dinledik. Burada araçlar kıyıya kadar gelip buradaki doğaya zarar veriyor, gelenlerin de buraları gezmesini engelliyordu." demişti. 

Bakan Kurum, "Kaçak yapıları yıktık, 500-600 metrelik bantta hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Günlük konaklamaya müsaade edilmeyecek. Salda hepimizin, Salda hep güzel kalacak. Vatandaşlarımıza bu alanla ilgili hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)