Türkiye ve Azerbaycan birbirine kavuşuyor!

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ Savaşı'nı sona erdiren anlaşmada, Azerbaycan ile Nahçıvan'ın birleşmesini sağlayacak bir koridorun oluşturulacağı ifade edildi. Böylece Türkiye ile kardeş ülkenin ilk defa kara yolu ile birbirine kavuşacağı belirtildi.  

GÜNDEM 11.11.2020, 09:40 11.11.2020, 14:46
Türkiye ve Azerbaycan birbirine kavuşuyor!

Azerbaycan, Ermenistan karşısında tarihî bir zafer elde etti. Ermenistan, Karabağ'da işgal altında tuttuğu topraklardan çekilmeyi kabul etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 27 Eylül gününden beri 300 civarında yerleşim bölgesini işgalden kurtardıklarını, bu nedenle Ermenistan'ın anlaşma imzalamaya mecbur kaldığını belirterek, "Ne oldu Paşinyan?" diye sordu.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmada, Ermeni askerlerinin işgal altında tuttukları Laçin'den 1 Aralık gününe kadar çekilmeleri gerektiği ifade edildi. 

Ermeni askerlerinin Laçin'den çekilmesinden sonra Rus askerlerinin bölgeye yerleştirileceği bildirildi. Söz konusu bölgede Karabağ ile Ermenistan arasındaki bağlantıyı kuran bir ana koridorun yer aldığı aktarıldı. Hankendi ve Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Laçin koridoruna üç sene içerisinde Şuşa şehrinden geçmeyek biçimde yeni bir yol yapılacağı belirtildi. Azerbaycan'ın ise söz konusu koridorda vatandaşlarının ve araçlarının iki istikamette güvenliğini tesis ediceği kaydedildi. 

Dağlık Karabağ Savaşı'nı sonlandıran anlaşmada, Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birleştiren yeni bir koridorun kurulacağı bildirildi. Ermenistan'ın hem vatandaşlarının hem de araçlarının iki istikamette hareketini düzenleyeceği, Azerbaycan'ın batısında bulunan bölgeler ile Nahçıvan arasında yeni bir iletişim koridorunun oluşturulacağı ifade edildi. 

Rusya Sınır Güvenlik Servisi'ne bağlı kurumların, söz konusu koridorun güvenliğini ve iletişimini tesis edeceği aktarıldı. Anlaşma sağlanması halinde Azerbaycan'ın batısında bulunan bölgeler ile Nahçıvan arasında yeni yolların yapılacağı öğrenildi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden Azerbaycan'a açılacak olan koridor ile Türkiye-Azerbaycan arasında aralıksız bir kara yolu bağlantısının kurulacağı ve iki ülkenin birbirine kavuşacağı belirtildi. 

Bu koridorun güvenliğini ve iletişimini sağlamak, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından üstlenecek. Tarafların anlaşmaya varması durumda, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın batı bölgeleri arasında yeni yollar inşa edilecek. Nahçıvan'dan Azerbaycan'a açılacak bu koridor sayesinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kesintisiz kara bağlantısı sağlanmış olacak.

Yorumlar (0)