Rusya-Ukrayna savaşında 21'inci gün: ABD'den Türkiye'ye teşekkür

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısında 21'nci güne girildi. Ukrayna lideri Zelenski, bu savaştan Rusya’nın, utanç ve ağır sonuçlarla çıkacağını ifade etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus gemilerinin, Karadeniz’den Ukrayna'nın Odessa şehrini bombaladığını açıkladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere yönelik Ukrayna cephesinden gelen açıklamada, “Zorlu fakat anlaşma ihtimalini görüyoruz” sözlerine yer verildi. Mariupol Belediye Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Rus savaş uçakları kentte çok sayıda sivilin saklandığı tiyatro binasını hedef aldı." denildi. 

GÜNDEM 16.03.2022, 00:00 17.03.2022, 01:41
Rusya-Ukrayna savaşında 21'inci gün: ABD'den Türkiye'ye teşekkür

Rusya - Ukrayna savaşında 21. güne girilirken, müzakerelerde altıncı tur görüşmenin bugün yapılması bekleniyor. Öte yandan Ukrayna cephesinden müzakereler ile ilgili olumlu bir açıklama geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı, “Rusya, müzakerelerin başında bizim pozisyonumuzu görmek istemiyordu. ‘Silahları bırakın, pes edin’ diyorlardı. Bugün ise Rusya, ses tonunu değiştirdi, artık farklı tonla konuşuyor ve pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin liderinin katılımıyla ciddi bir ilerleme kaydedilebilir" açıklamasını yaptı. İşte savaşın 21. gününde dakika dakika yaşananlar…

01.07 - ABD ve 5 ülke Ukrayna'da 'savaş suçu' işlendiğini belirterek BMGK'yi acil toplantıya çağırdı. 

00.21 - Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın internet sitesine siber saldırı düzenlendi.

00.07 - ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin'i uyardık. Rusya'yı desteklemeleri durumunda bedel ödeyecekler. 

ABD Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye teşekkür

23.25 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna ordusunun konvoya yaptığı saldırıda 4 sivil yaşamını yitirdi. 

Biden: Putin bir savaş suçlusu

22.24 - Biden: Putin bir savaş suçlusu.

22.10 - Bakan Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Blinken, Ukrayna'daki son gelişmeleri ele aldı. Blinken, Ukrayna'ya desteği sebebiyle Türkiye'ye teşekkürlerini iletti. 

21.40 - Bakan Akar, ABD'li mevkidaşı Austin ile görüştü. Görüşmede, Ukrayna'daki son durum, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler alındı.

21.27 - Rus ordusu tarafından kaçırılan Melitopol Belediye Başkanı Fedorov salıverildi. 

21.03 - Rusya: Ukrayna zehirli maddeler provokasyon yapmaya hazırlanıyor. 

Erdoğan ile Zelenskiy görüştü

20.47 - Erdoğan ile Zelenskiy ülkedeki son durumu görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile Putin'i buluşturmaya yönelik çabalarına devam edeceğini ifade etti.

20.35 - Biden, Ukrayna'ya uçaksavar ve tanksavarları da kapsayan 800 milyon dolarlık yeni savunma yardımında bulunacaklarını bildirdi.

20.21 - Mariupol Belediye Meclisi: Rus savaş uçakları kentte çok sayıda sivilin saklandığı tiyatro binasını hedef aldı. 

19.52 - DSÖ: Ukrayna'da hastanelere 43 saldırı oldu.

19.26 - Kremlin: Ukrayna ile Rusya arasında herhangi bir anlaşma paketini duyurmak için erken.

19.00 - Uluslararası Adalet Divanı: Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarında başlattığı harekatı ivedilikle durdurmalı.

18.45 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'nın müzakerelerde çözüme yönelik samimi olduğu haberlerine ilişkin sahada herhangi bir işaret görmüyoruz. Bu sebeple Rusya’ya bu müzakereleri iyi niyet göstererek yürütme çağrısı yapıyoruz." dedi. Stoltenberg, Rusya lideri Putin’e askerlerini Ukrayna topraklarından çekme, diplomasiye dönme ve savaşa son verme çağrısında bulundu.

Rus ordusu, ekmek kuyruğundaki sivillere ateş açtı: 10 ölü

17.05 - İsviçre Federal Hükümeti, Rusya'ya uygulanan yaptırımları genişleterek, 200'ü aşkın Rus iş insanı, kuruluşu ve oligarkı yaptırım listesine dahil ettiğini açıkladı.

17.01 - Putin, “Yeni gerçekler, yapısal anlamda ekonomimizde değişikliklere yol açacak. Kolay olmayacak, daha fazla enflasyon ve işsizliğe sebep olacaklar”

16.54 - Putin, "Yaptırımlar bütün dünya ekonomisine ciddi zararlar verdi, gıdayla ilgili dünyada sorunlar yaşanacak" dedi.

16.49 - Putin, "Rus ordusunun Kiev çevresine gelmesi, Ukrayna'nın işgaline ilişkin bir hedefi göstermemektedir" sözlerini kullandı.

16.48 - Putin, "Batılı devletler, silah ve paralı asker temin ederek Kiev’i kan dökmeye doğru itiyor" açıklamasını yaptı.

16.23 - ABD Kongresine hitap eden Ukrayna lideri Zelenskiy, "Rusya'yı durdurana kadar Batılı devletlerin yeni yaptırım paketlerinin devam etmesi lazım" açıklamasını yaptı.

16.17 - ABD Kongresine hitap eden Zelenskiy, şu aşamada Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilanı ve S-300 gibi hava savunma sistemlerine çok ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

15.49 - Ukrayna'ya saldırmaya devam eden Rus ordusu, Çernigiv şehrinde ekmek sırasındaki sivillere ateş açtı. Ukrayna basınının duyurduğu haberde, Çernigiv'de bulunan bir dükkanın önünde ekmek için sırada bekleyen sivillere ateş açıldığı bildirildi. Saldırıda en az 10 sivil hayatını kaybetti. Sosyal paylaşım platformlarında saldırının ardından çekilmiş görüntüler de yayınlandı. Görüntülerde, yerdeki cesetler ve yaralıların taşınması yer alıyor.

15.40 - Litvanya hükümeti, Ukrayna'ya saldırıları sebebiyle Rusya'dan doğal gaz ve petrol alımını durdurabileceğini duyurdu.

Ukrayna'dan, 'İsveç gibi tarafsız devlet' önerisine cevap

15.40 - Ukrayna ile yapılan müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Medinskiy, müzakerelerin devam ettiğini söyleyerek bütün bu meselelerin Ukrayna ve Rusya savunma bakanlıkları nezdinde de istişare edildiğini ifade etti. Zelenskiy'nin bir danışmanı, Rusya'nın Ukrayna'nın Avusturya tarzı bir tarafsızlığı benimsemesine yönelik önerisinin ülke için kabul edilemez olduğunu söyledi. Medinskiy, "Müzakerelerde konuşulanlar arasında Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünün korunması ve geliştirilmesi, silahlardan arındırılması yer almaktadır. Ukrayna ordusunun kapasitesi ile ilgili istişareler yapılıyor. Ukrayna, silahtan arındırılmış ve tarafsız arındırılmış İsveç ve Avusturya modelini sunuyor, fakat aynı zamanda askeri donanmaya ve orduya sahip bir devlet olmak istiyor." sözlerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Podoliak ise "Müzakerelerde ortaklarımızın proaktif kalma çabalarını anlıyoruz. Avusturya veya İsveç modeli ve tarafsızlık ifadeleri buradan geliyor. Fakat şu anda Ukrayna, Rusya ile bir savaş halinde. Dolayısıyla, model sadece "Ukraynalı" olabilir ve sadece yasal anlamda doğrulanmış güvenlik garantileriyle olabilir. Bunun dışında başka bir model ya da seçenek olamaz." sözleriyle cevap verdi. Açıklamanın detayları için tıklayınız.

14.40 - Rusya - Ukrayna savaşı, Almanya'yı savunma yatırımlarını artırmaya yönelttiAlmanya, yeni silahlarla ordusunu modernize etmek ve iklimi koruyacak projeler için finans sağlamak adına bu sene en az 200 milyar euro ek borçlanmayı planlıyor.

Çavuşoğlu - Lavrov görüşmesi başladı

13.53 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye (Ukrayna-Rusya krizinde) en başından bu yana net bir tutum göstermiştir. Objektif, dengeli, hukuktan ve haktan yana tutumunu açık bir şekilde göstermiştir" açıklamasını yaptı. Öte yandan "Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz" sözlerini kullanan Çavuşoğlu, diplomasi vurgusu yaptı. Görüşmenin detayları için tıklayınız.

13.47 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ukrayna ilgili bazı görüş ayrılıklarımız var. Fakat Türkiye’nin dengeli tutumu bizim açımızdan çok değerli.” açıklamasını yaptı.

13.46 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da bir araya geldi.

Kremlin'den uzlaşma şartı: "İsveç gibi tarafsız bir devlet..."

13.43 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, Mariupol'da yaklaşık 400 sivilin Rus güçleri tarafından rehin alındığını açıkladı.

13.39 - Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde 128 askeri altyapı tesisinin Ukrayna’da imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili başkent Moskova'da açıklama yaptı. Donbas'taki ayrılıkçı yönetimler ile Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin, Ukrayna'da yerleşim birimlerini kontrol altına almaya ve ilerlemeye devam ettiğini ifade eden Konaşenkov, "Son 24 saat içinde 128 askeri altyapı tesisi Ukrayna'da imha edildi." sözlerini kullandı.

13.29 - Rusya'nın saldırılarının ardından Lviv’e gelen Belaruslu savaşçılar, Ukrayna için savaşmak adına Kiev treniyle kentten ayrıldı. Silahları ve kamuflajlarıyla Lviv Tren İstasyonu’na gelen 20 savaşçı, Ukrayna'nın kendilerine vereceği görevi ifa etmek için hazır olduklarını dile getirdi.

13.25 - Kremlin Sözcüsü Peskov, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'da, İsveç benzeri bir tarafsız devletin oluşturulması fikrinin uzlaşma seçeneği olacağına inandıklarını ifade etti.

12.10 - Rusya'ya yönelik yaptırımlar çerçevesinde sertifikasyon süreci durdurulan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı, Batılı devletlerin Rusya'ya karşı yaptırım kararlarından sonra doğal gaz ile dolu bir şekilde "bakım ve güvenlikte" kendi haline bırakıldı.

Ukrayna: "13 bin 800 Rus askeri öldürüldü"

11.45 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Mevcut kriz önemli bir an ve dünyanın yeni düzenini belirleyecek" sözlerini kullandı. Ayrıca Lavrov, "Ukrayna ile barış görüşmeleri zor fakat uzlaşma meselesinde umut var" diye konuştu.

11.30 - Ukrayna ordusu, Rus helikopterlerini vurduğunu duyurdu. Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait helikopterleri Herson Havaalanı'nda imha ettiğini açıkladı. Ukrayna ordusundan gelen açıklamada, Rus askeri güçlerinin kontrolünde bulunan Herson’daki havaalanında Rus helikopterlerinin havadan imha edildiği belirtildi. Yayınlanan fotoğraflarda alev ve dumanların havaalanından yükseldiği görüldü.

11.29 - Rusya ile Ukrayna savaşı sebebiyle Kıbrıs Rum kesiminin turizm gelirleri kaybının 500 milyon euroya varabileceği kaydedildi. Rum basınındaki haberlere göre, Kanada merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services, GKRY turizminin, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş ve Rusya'ya uygulanan yaptırım sebebiyle 500 milyon euroluk kayıp yaşayabileceği tahmininde bulunduklarını duyurdu. Rum kesimi turizminde Rusya'nın, ikinci büyük pazar olduğu ve buradan gelecek turistlerde yaşanabilecek muhtemel kayıpların yüzde 20-25 olabileceği de belirtildi.

Rusya, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait askeri araçları böyle imha etti

11.17 - Hindistan’ın, Batılı devletlerin yaptırım kararı aldığı Rusya’dan 3,5 milyon varil ham petrol alma anlaşmasını tamamlamak üzere olduğu aktarıldı. Times of India’nın haberine göre Hindistan, Rusya’dan 3,5 milyon varil ham petrol alma anlaşmasında artık sona yaklaştı. Anlaşmaya göre, petrolün nakliyesi ve dağıtımı Rusya’nın sorumluluğunda olması bekleniyor.

11.09 - Ukrayna, Rusya'nın 13 bin 800 askerini kaybettiğini duyurdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-16 Mart arasında Rus ordusunun yaşadığı kayıplara ilişkin verileri paylaştı. Bu verilere göre, Ukrayna'ya saldıran Rusya'nın 13 bin 800 askeri öldürüldü, Ruslara ait 108 helikopter, 84 uçak, 430 tank, 190 top, 1375 zırhlı araç, 43 hava savunma ve 70 roketatar sistemi imha edildi.

11.01 - Çin'in Washington Büyükelçisi Çin Gang, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonundan Pekin yönetiminin önceden haberdar olduğu ve Rusya'nın Çin'den askeri yardım istediğine yönelik iddiaların doğru olmadığını, "dezenformasyon" hedefiyle ortaya atıldığını öne sürdü.

09.40 - Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta, Rus güçlerinin saldırıda bulunduğu başkent Kiev'de bir binaya şarapnel parçaları düşmesi neticesinde 2 kişi yaralandı.

Dnipro ve Harkov’da gece saldırıları devam ediyor

7.51 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısında 21'nci güne girilirken, Rus ordusunun Dnipro ve Harkov bölgelerine gece yarısı saldırıları sürüyor. Ukrayna Çernihiv Bölge Savcılığının yapmış olduğu açıklamada, Ruslar tarafından biri 19 ve ikisi 17 yaşında olan 3 Ukraynalı gencin öldürüldüğü belirtilerek, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirdi.

07.30 - Ukrayna Parlamentosu, 26 Mart’ta sona erecek olan sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzattı.

07.00 - Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Gerashchenko, Rus gemilerinin, Karadeniz yoluyla Ukrayna’nın Odessa şehrini bombaladığını açıkladı.

04.21 - ABD'nin başkenti Washington'da, Ukrayna'ya tıbbi malzeme ve insani yardım gönderilmesi için ABD-Ukrayna Vakfı tarafından organizasyon gerçekleştirildi.

06.40 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’nın bu savaştan utanç ve ağır sonuçlarla çıkacağını ifade etti.

06.35 - ABD Senatosu, Vladimir Putin'e savaş suçu soruşturması açılmasına imkan tanıyan tasarıya onay verdi. Cumhuriyetçi Senatör Graham'in öncülüğünde 20’yi aşkın senatörün imzasıyla Senato Genel Kuruluna gönderilen tasarı, Putin’in savaş suçlusu olarak değerlendirilmesiyle dikkatleri çekti.

"Rusya, silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ını kaybetti"

03.42 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ının, tamamen yok edildiğini ya da savaş kabiliyetini kaybettiğini duyurdu.

02.08 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Polonya Başbakanı Morawiecki, Slovenya Başbakanı Jansa ve Çekya Başbakanı Petr Fiala'nın, Ukrayna’da temaslarda bulunmasına ilişkin, "Bu, büyük, doğru, samimi ve cesur bir adımdır." sözlerini kullandı.

01.06 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ukrayna-Rusya savaşı ve bölgesel meseleleri görüştü.

00.11 - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Rusya'nın 25 senedir üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nden hemen ayrılmasını isteyen karara onay verdi.

00.05 - Ukrayna ile Rusya arasında ateşkesin sağlanması için müzakerelerin bugün de devam edeceği açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, Twitter'dan bir açıklama yaptı ve müzakerelerin 16 Mart'ta devam edeceğini bildirdi.

00.03 - Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’da temaslarda bulunan Polonya Başbakanı Morawiecki, Slovenya Başbakanı Jansa ve Çekya Başbakanı Petr Fiala’yı kabul etti.

Yorumlar (0)