Google'dan Ukraynalılara özel hizmet: Rus saldırılarına özel uyarı!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken Ukrayna’da yüzlerce sivil yaşamını yitirdi ve şehirler yıkıldı. Google, Ukraynalı vatandaşlara yardım amacıyla; Rus ordusu tarafından planlanmış hava saldırıları için bir uyarı sistemi hazırladı. Bu çerçevede, Ukrayna'daki Android akıllı telefonlarına hava saldırıları için doğal afetlere benzer bir biçimde önceden uyarı gönderilecek.

GÜNDEM 16.03.2022, 13:54 16.03.2022, 17:42
Google'dan Ukraynalılara özel hizmet: Rus saldırılarına özel uyarı!

Teknoloji şirketi Google, Ukrayna'daki Android telefon kullanıcılarının, hava saldırısı uyarılarını doğrudan telefonlarına alacaklarını açıkladı.

Google’dan Ukrayna hükümetiyle iş birliği

Şirket, Ukrayna’daki Android telefonlara bir uyarı sistemi göndermek için Ukrayna hükümetiyle çalıştığını duyurdu. İlk başta yazılım geliştirme topluluğu XDA-Developers, bu sistemi test etti.

Google tarafından gelen açıklamada, "Trajik bir biçimde, Ukrayna'da milyonlarca insan, güvenlik kaygıları sebebiyle hava saldırısı uyarılarına güveniyor" sözlerine yer verildi. 

Google’da Android bölümü mühendislik başkan yardımcısı Dave Burke'e göre, Android uyarıları, halihazırda Ukrayna hükümetinin gönderdiği uyarılara dayanacak ve depremler ile ilgili hızlı bir şekilde uyarı göndermek amacıyla kurulan bir sistemden yararlanılacak.

Bununla beraber Google, Google Play Store'da aktif uyarıların yer aldığı bölgelerdeki Ukraynalılara hava saldırısı uyarısı gönderen “Ukrayna Alarm”ı uygulamasını ön plana aldı.

Burke, halihazırda yeni uyarı sisteminin uygulanmaya başladığını ve önümüzdeki süreçte Ukrayna'daki bütün Android telefonlara yükleneceğini ifade etti.

Google’dan Rusya’ya boykot

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri Google, bütün reklam satışlarını askıya almak ve Rus devleti tarafından finanse edilen medya uygulamalarını Google Play'den kaldırmak başta olmak üzere çeşitli eylemler sergiledi.

1 Mart'ta "Ukrayna'nın Rus işgali hem insani felaket hem de bir trajedidir” paylaşımında bulunan Google, “Ürünlerimiz aracılığıyla Ukrayna'daki insanları desteklemek, siber güvenlik risklerine karşı savunmak, güvenilir ve yüksek kaliteli bilgileri ortaya çıkarmak ve bölgede bulunan meslektaşlarımızın ve onların ailelerinin güvenliği için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)