Ukrayna ve Rusya arasında “Avusturya-İsveç modeli” polemiği

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Müşaviri Medinskiy, iki ülke arasındaki müzakerelerde bazı ilerlemelerin kaydedildiğini duyurdu. Ukrayna’nın silahtan arındırılmış ve tarafsız olan İsveç-Avusturya modelini teklif ettiğini belirten Medinskiy’e karşı Zelenskiy’nin danışmanından cevap geldi. Ukraynalı danışman, “Rusya’nın Ukrayna’nın Avusturya-İsveç tarzı bir tarafsızlığı benimsemesine yönelik önerisi, ülke için kabul edilemez.” şeklinde konuştu. 

DÜNYA 16.03.2022, 16:57
Ukrayna ve Rusya arasında “Avusturya-İsveç modeli” polemiği

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde Rus heyetine Putin’in Müşaviri Medinskiy başkanlık ediyor. Bugün bir konuşma gerçekleştiren Medinskiy, şunları ifade etti: “İki ülke arasındaki müzakereler devam ediyor. Geceleri de teknik müzakerelere ara veriliyor ve hukukçular devreye giriyor. Bu zor bir iş. İki tarafın pozisyonu da belli ve oldukça net. Ancak bazı yaklaşımlarda mesafe kat ettik. Ukrayna 1991 senesinde tarafsız olmak kaydıyla Sovyetler Birliği’nden ayrılmıştı. Söz konusu bu şart, Ukrayna Devlet Egemenliği Beyannamesi’nde hala yer alıyor. Müzakerelerin konularını tüm dünya biliyor. Bu konulardan biri ve belki de en önemlisi, Ukrayna’nın tarafsız olması.”



“Ukrayna’nın silahsızlandırılması bizim için önemli”

“Ukrayna’nın tarafsızlığının yanı sıra silahsızlandırılması da Rusya için oldukça önemli. Ukrayna’nın askeri gücünün büyüklüğü hakkında bazı istişareler yürütülüyor. Ukrayna da bize karşı silahlardan arındırılmış ve tarafsız olan İsveç-Avusturya modelini teklif ediyor. Fakat kendileri aynı zamanda askeri donanma ve orduya sahip olan bir ülke olmak istiyor. Bu konular, bakanlık düzeyinde istişare ediliyor.”



“Silahsız bir ordu bizim için kabul edilemez”

Öte yandan Zelenskiy’nin danışmanı Podolyak da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Podolyak, Medinskiy’e karşı şu ifadeleri kullandı: “Avusturya-İsveç tarzı tarafsız devlet ve silahsız ordu, bizim için kabul edilemez. Ortaklarımızın müzakere sürecinde proaktif kalma girişimlerini anlıyoruz. Avusturya ve İsveç modeli tarafsızlık sözleri de buradan geliyor. Ancak Ukrayna ve Rusya şu anda doğrudan savaş halinde. Dolayısıyla bizim uygulayacağımız model yalnızca ‘Ukraynalı model’ olabilir. Biz, yasal olarak doğrulanmış güvenlik garantilerini benimsiyoruz. Bizim için şu anda başka bir model veya seçenek geçerli değil.”

Yorumlar (0)