Rusya-Ukrayna savaşında 20. gün: Kiev'de 36 saatlik yasak

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 20. gününde de devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın, Çeçenistan'da senelerce devam eden savaştakinden daha çok kayıp verdiğini ifade etti. Bununla beraber, Rusya'nın, başkenti Kiev'de bulunan 10 katlı bir apartmanı bombaladığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Ukrayna'nın Herson bölgesinin bütün topraklarının Rus ordusu tarafından kontrol altına alındığı duyuruldu. Kiev'de 36 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

GÜNDEM 15.03.2022, 23:30 16.03.2022, 01:59
Rusya-Ukrayna savaşında 20. gün: Kiev'de 36 saatlik yasak

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 20. gününde de devam ediyor. İşte dakika dakika yaşananlar... 

00.05 - Ukrayna-Rusya müzakereleri bugün devam edecek. 

23.59 - Zelenskiy, Slovenya, Çekya ve Polonya başbakanlarını kabul etti

23.36 - Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısı 15.024'e ulaştı.

23.15 - Ukrayna: Mariupol'den son 24 saatte yaklaşık olarak 20 bin kişi tahliye edildi.

23.02 - Çekya, Polonya ve Slovenya Başbakanları Kiev’de

22.53 - Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nebenzya: Askeri operasyonumuz hedefe ulaşıncaya dek devam edecek. 

22.52 - Ukrayna: 24 Şubat ile 15 Mart tarihleri arasında Rus ordusunca düzenlenen saldırılarda 97 çocuk yaşamını yitirdi.

21.54 - AB Başkanı Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolar büyüklüğündeki yardım paketine onay verdi.

"Rusya'nın ses tonu değişti"

21.53 - Ukrayna: Müzakerelerde Rusya'nın ses tonu değişti.

21.25 - Polonya, Rusya'nın 2 milyon avrosunu bloke etti.

20.00 - NATO mensubu ülkeler 24 Mart tarihinde Brüksel'de bir araya gelecek.

19.50 - AB, Rus oligark Roman Abramoviç'i yaptırım listesine dahil etti.

19.30 - Rusya, Avrupa Konseyi'nden resmen ayrıldı. 

19.06 - Rus devlet televizyonunda savaş karşıtı protesto yapan Mariana Ovsyannikova, 30.000 ruble para cezasına çarptırıldı.

19.00 - Rusya, Kanada Başbakanı Trudeau dahil olmak üzere 313 Kanada vatandaşını yaptırım listesine aldı.

Başkentte sokağa çıkma yasağı

18.47 - Kiev'de 36 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

18.34 - Zelenskiy Kanada Parlamentosu'nda seslendi: Ülkemizde 97 çocuk yaşamını yitirdi. Hava sahasının kapatılması çok önemli. Rusya bizi ortadan kaldırmak istiyor. Lütfen bizim için gayret göstermeye devam edin.

18.31 - ABD'li gazeteci Pierre Zakrzewski Kiev'de yaşamını yitirdi.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar 6 bin 400'e ulaştı

17.54 - İngiltere tarafından Rusya ile Beyaz Rusya'ya dair yaptırım listesine 370 yeni kişi ve kurumun eklendiğini duyuruldu.

17.53 - Rusya tarafından ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanı Blinken ve CIA Direktörü Willam Burns de dahil olmak üzere toplamda ABD'li 13 yetkilinin yaptırım listesine alındığını söyledi.

17.27 - Ukrayna'daki Zeleniy Gay köyüne Ruslar tarafından saldırı düzenlenmişti. Okulun enkazından 3 kişi kurtarıldı, 7 kişinin ise cesedine ulaşıldı.

17.13 - Zelenskiy katıldığı Londra Ortak Sefer Gücü toplantısında video konferans ile, Rusya'nın diğer Avrupa ülkelerini de hedef alabileceğine ilişkin uyarılar yaptı.

16.36 - Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal saldırısında hemen ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

16.32 - İngiliz hükümeti, Ukrayna'ya saldıran Rusya’ya kaliteli tüketim ürünlerinin ihracatını durdururken, Rusya’dan bazı ithalat kalemlerine de ilave gümrük vergisinin getirilmesi kararı alındığını duyurdu. 

16.16 - Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'da bir TV kanalında akşam haberleri sırasında, spikerin arkasına geçip Ukrayna-Rusya savaşını protesto eden bir personele karşı "misillemede bulunulmaması" yönünde Rusya'ya çağrıda bulundu.

16.14 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Rus birlikleri tarafından düzenlenen saldırıda bir apartman daha zarar gördü. Saldırı nedeniyle meydana gelen yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

15.51 - İtalya'nın önemli bankalarından biri olan Unicredit’in üst yöneticisi Andrea Orcel, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya'daki faaliyetlerini yeniden ele aldıklarını ve Rusya'dan çıkmayı değerlendirdiklerini ifade etti.

15.44 - Ukrayna'ya saldırısı neticesinde açıklanan yaptırımlarla dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi olan Rusya'ya yönelik yaptırım sayısı 6 bin 400'e ulaştı.

15.41 - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Rusya'nın başkenti Moskova'da bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya-Ukrayna arasında müzakereler devam ediyor

15.16 - Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki müzakerelerin çevrim içi formatta sürdüğü bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, iki ülke arasında yapılan müzakerelerin dünkü teknik aranın ardından tekrar başlatıldığını açıkladı. Podolyak, "Müzakereler tekrar başlatıldı. İki taraf arasında zorlu bir tartışma var." sözlerini kullandı.

15.07 - Danimarka, Ukrayna'dan gelen ve farklı ülkelere geçmek isteyen birçok sığınmacıyı, "ülkede kalmak istemedikleri" sebebiyle almadı. Açıklama yapan Jutland Sınır Polisi, Almanya'dan gelen Ukraynalı göçmenlerin, ülkeye alınmadığı bildirildi. Açıklamada cuma ününden beri Ukrayna'dan gelen 250 kişinin, Almanya'ya gönderildiği ifade edildi.

15.01 - İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile Rusya’ya uygulanan mali yaptırımlar konusunu görüştü.

Ukrayna'da, zührevi hastalıklar kliniğine bombalı saldırı

14.29 - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı, Ukrayna'daki savaştan dolayı nakit yardım eksikliği ve artan gıda fiyatlarının, Yemen'deki açlığı daha olumsuz bir duruma doğru sürüklediğini dile getirdi.

14.24 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'ya yönelik ABD’nin yaptırımlarının, İran-Rusya ilişkilerini etkilemeyeceğine yönelik garanti verdiğini ifade etti.

14.16 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Gayrimeşru yaptırım koşullarında bile Rusya, İran ile iş birliğini geliştirmeye devam edecek." açıklamasını yaptı.

14.15 - Rusya'nın Ukrayna saldırıları sürerken Harkiv şehrinde zührevi hastalıklar kliniğine yönelik bombalı saldırı hasara yol açtı.

14.11 - Rusya'nın saldırısının ardından yüz binlerce göçmene ev sahipliği yapan Lviv kentinde sahra hastanesi kuruldu. Kent merkezinin dışında yer alan bir alışveriş merkezinin bodrum katında hazırlanan hastanede, ABD’den gelmiş olan doktor, eczacı, hemşire ile teknik personelin bulunduğu 95 kişilik ekip görev alıyor.

13.59 -  Avrupa Birliği ve G7 üyelerinin de bulunduğu bir grup ülke, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çerçevesinde Rusya'ya, "en çok kayrılan ülke" statüsünün bugünden sonra uygulanmayacağını açıkladı.

13.52 - Ukrayna'ya saldırısı neticesinde açıklanan yatırımlarla dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi olan Rusya'ya yönelik yaptırım sayısı şu ana kadar 6 bin 400'e ulaştı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 20. güne girilirken, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yatırım dalgası da sürüyor. Günden güne genişletilerek artan yaptırımlar; ticaret, ulaşım, enerji ve finans alanlarını kapsıyor.

13.27 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu devletlere geçen göçmen sayısının 3 milyona ulaştığını açıkladı.

13.05 - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, dünyadaki bütün mültecilerin yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğunu ve muamele farkının bunlar arasında bulunmayacağını söyleyerek, "Avrupalıların gözleri umarım bu Ukrayna-Rusya trajedisiyle açılır, her zaman her yerde dayanışmaya ihtiyaç olduğunu anlarlar." sözlerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, bankalardan altın almayı durdurdu

12.59 - Rusya Merkez Bankası, fiziki altın talebinde yaşanan artış sebebiyle bankalardan altın almayı durdurduğunu bildirdi. Rusya Merkez Bankasından gelen açıklamada, Rusya'da fiziki külçe altın alımına ilişkin talebin artığına dikkat çekildi. Bu artışın, alımlarda özellikle KDV’nin iptal edilmesi sebebiyle yaşandığının belirtildiği açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, taleplerin karşılanabilmesi adına 15 Mart’tan sonra kredi kuruluşlarından altın alımını durdurmuştur.” sözlerine yer verildi.

12.18 - Avrupa Birliği, Rusya'ya uygulanan dördüncü yaptırım paketi çerçevesinde, ülkenin enerji alanına yeni yatırımları ve lüks ürün ihracatına yasaklama uygulayacak.

11.42 - Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, savaş sebebiyle zor günlerden geçen Ukrayna'ya hazırladığı insani yardım tırı yola çıktı. Büyükşehir Belediyesinden gelen açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'tan beri devam eden savaş sebebiyle GBB Kadın Aile Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın, insani yardım tırı hazırlayarak Ukrayna'ya gönderdiği kaydedildi.

11.41 - Rusya'nın Ukrayna'ya işgal harekâtı başlatmasından sonra Ukrayna'dan kurtarılan Azerbaycan vatandaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. 

Herson bölgesi, tamamen Rusların eline geçti

11.09 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, sivillerin tahliyesi için 15 Mart’ta 9 insani yardım koridoru kurulmasının onaylandığını açıkladı. Vereşuk, sivillerin tahliyesi için bugün 9 insani yardım koridora karar verildiğini ifade ederek, "Aynı zamanda bu koridorlar yoluyla Donetsk bölgesindeki Berdyansk şehrinden Mariupol’e onlarca ton gıda, ilaç ve su ürünlerinin bulunduğu insani yardım kargosu gönderilecek. Mariupol sakinleri bunları bekliyor." şeklinde konuştu.

11.06 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da bulunan Herson bölgesinin bütün topraklarının kontrol altına alındığını açıkladı. Başkent Moskova'da açıklamalarda bulunan Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşla ilgili detayları paylaştı. Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'ta bulunan ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da yerleşim birimlerini kontrollerine almaya ve ilerlemeye devam ettiğini söyleyen Konaşenkov, "Herson bölgesinin bütün toprakları, Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından kontrol altına alındı." açıklamasını yaptı.

11.02 - Slovakya, Çekya ve Polonya liderlerinin, Ukrayna ile dayanışma amacı ve Avrupa Birliği misyonuyla Kiev'e gideceği açıklandı.

Ukrayna: "Savaş, Mayıs'ta bitebilir"

10.45 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Arestovich, “Savaş Mayıs’ta bitebilir” açıkalaması yaptı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken, Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Arestovich, savaş için Rusya'nın kaynaklarının tükeneceğini ifade ederek, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal savaşı, Mayıs'ta bitebilir. Hatta daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç zamandan söz ediyorum. İki devlet arasında barış olmalı” sözlerini kullandı. Ayrıca Arestovich, iki devlet arasında barış sağlansa bile küçük çatışmaların 1 yıl devam edebileceğini aktardı.

10.38 - Ukrayna’nın Kiev kentinde, Rusya'nın gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda bir apartmana top mermisi isabet etmesi neticesinde 16 katlı bina kül oldu ve 2 kişi yaşamını yitirdi. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden gelen açıklamada, Rus birlikleri tarafından sabah saatlerinde başkent Kiev'e düzenlenen saldırı esnasında top mermisi, bu defa Svyatoşinskiy semtindeki çok katlı bir binaya isabet etti. Saldırı neticesinde 16 katlı bina tamamen yanarken, 2 kişi yaşamını yitirdi. Ağır zarar gören apartmandan 27 kişi kurtarıldı. Konuyla ilgili Facebook hesabı üzerinden paylaşım yapan Kiev Acil Durumlar Servisi Basın Sözcüsü Vodolaga, bugün 04.22 ila 05.51 saatleri arasında başkent Kiev’e yönelik saldırıda çok katlı 2 apartman ve müstakil eve top mermileri isabet ettiğini açıkladı.

10.34 - Ukrayna'ya işgal harekâtı düzenleyen Rus ordusunun 13 bin 500'ü aşkın askerini kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-15 Mart'taki Rus ordusunun kayıplarına ilişkin veriler paylaştı. Buna göre, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusu, 13 bin 500'ü aşkın askerini kaybetti. Öte yandan Ruslara ait 95 helikopter, 81 uçak, 404 tank, 150 top, 1279 zırhlı araç, 36 hava savunma sistemi ve 64 roketatar sistemi imha edildi. Ayrıca Rus birlikleri 3 hafif sürat teknesi, 640 araç, 9 İHA ve 60 yakıt aracı kaybetti.

Zelenskiy'den dünyaya çağrı: "Neler olduğunu görüyorsunuz"

9.34 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, tüm dünyaya seslendi: "Tüm dünya Kharkiv, Mariupol, Çernihiv, Okhtyrka, Sumy, Irpin, Hostomel ve diğer bütün Ukrayna kentlerinde neler olduğunu görüyor. Ukrayna kentlerindeki insani felaketten Rusya sorumludur.” sözlerini kullandı.

9:26 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Rus birlikleri tarafından gerçekleştirilen saldırıda bir apartman ağır zarar gördü. Ukrayna Acil Durumlar Servisinden gelen açıklamada, Rusların bugün düzenlediği saldırılar esnasında top mermisi, Kiev’in Podolskiy isimli semtinde yer alan 10 katlı apartmana isabet etti. Saldırı neticesinde apartmanın 1 ve 5. katlarında yangın meydana geldi. İtfaiye ekipleri, ağır zarar gören apartmandan bir kişiyi kurtardı. Bu esnada Kiev Devlet İdaresinin hesaplarından yayınlanan duyuruda, “Başkent Kiev’de sirenler çalındı. Acilen herkesin sığınaklara gitmesini istiyoruz.” sözlerine yer verildi. Başkent Kiev’in farklı bölgelerinde sabah saatlerinde 3 defa patlama sesi duyulduğu aktarılmıştı.

Rus ordusu Harkiv'de sivil yerleşim yerlerini vurdu

9.15 - Alman kimya ve ilaç firması Bayer, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı sebebiyle Belarus ve Rusya’da "temel tarım ve sağlık ürünlerinin tedariki hariç" bütün faaliyetleri durdurduğunu duyurdu. Bayer AG'den gelen açıklamada, firmanın, Belarus ve Rusya’da yatırımlarını, reklam faaliyetlerini ve yeni iş projelerini askıya aldığı kaydedildi. Küresel gıda zincirindeki ek baskının hafifletilmesine dönük bu yıl tarım sezonu için Rusya’da bulunan çiftçilere tarımsal ürünlerin sağlandığı bildirilen açıklamada, Ukrayna'ya yönelik saldırısını durdurmasına bağlı olacak şekilde 2023 yılı için Rusya'ya dönük tedarik konusunda karar verileceği aktarıldı. Açıklamada şirketin, Belarus ve Rusya’da yeni bir iş arayışı içinde olmadığı da ifade edildi. Bayer, Rusya’da, konsolide satışlarının yüzde 2'sini gerçekleştiriyor. Bayer'in Rusya’daki satışlarının önemli bir bölümü reçetesiz sağlık ürünleri ve ilaçlardan oluşuyor.

Rus ordusu, başkent Kiev'de 10 katlı bir apartmanı vurdu

Rus TV kanalında "savaş" protestosu

00.43 - Rusya, üçüncü devletlere şeker kamışı ve beyaz şeker kamışı ihracatını, tahıl ihracatını ise Avrasya Ekonomik Birliğine geçici olarak yasakladı. Rus hükümetinden gelen yazılı açıklamada, iç piyasanın korunması adına birtakım ürünlerin ihracatının durdurulması yönünde karar verildiği aktarıldı. Açıklamada, "30 Haziran'a kadar AEB ülkelerine tahıl, üçüncü devletlere ise şeker kamışı ve beyaz şeker ihracatı geçici olarak 31 Ağustos’a kadar yasaklanmıştır. Bu ürünlerin ihracatı, insani yardım koşulları çerçevesinde gerçekleştirilebilecektir." açıklaması yapıldı.

00.09 - FOX News haber kanalı, Ukrayna’da bulunan savaş muhabiri Benjamin Hall’un, tehlikeli bir alanda yayın yaptığı esnada yara aldığını açıkladı.

23.55 - Rusya’da bir TV kanalında akşam haberleri sırasında bir çalışan, spikerin arkasına geçip Ukrayna-Rusya savaşını protesto etti. Rusya’nın federal bir TV kanalı olarak bilinen "Perviy Kanal"da akşam haberleri esnasında kadın çalışan Marina Ovsyannikova, elinde tuttuğu pankartla spikerin arkasına geçerek kameranın karşısına çıktı. Spikerin haber okuduğu esnada yaşanan protesto eyleminde, Ovsyannikova "savaşa hayır" yazılı pankartla "savaşı durdurun" şeklinde bağırdı. Kadının, güvenlik personeli tarafından gözaltına alındığı kaydedildi. Sosyal medyada gündem olan bir videoda Ovsyannikova’nın, “Annem Rus, babam Ukraynalı. Hiçbir zaman düşman olmadım.” sözlerini kullandığı görüldü.

22.35 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Batılı devletlerin bazılarının Ukrayna'ya paralı yabancı uyruklu savaşçı gönderdiğini söyleyerek, "Bütün paralı savaşçıların Ukrayna’daki yerlerini biliyoruz. Buralara saldıracağız." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)