Türkiye, barış için mekik diplomasisini yoğunlaştırıyor

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ilk gününden beri 20’den fazla devlet lideriyle telefonda ve yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ise Ankara’da Polonya Cumhurbaşkanı A. Duda’yı ağırlayacak.

GÜNDEM 16.03.2022, 12:57
Türkiye, barış için mekik diplomasisini yoğunlaştırıyor

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın başladığı 24 Şubat’tan beri yoğun diplomatik temaslarına devam eden Türkiye, ateşkes ve savaşın sona erdirilmesi için girişimlerini artırıyor.

Putin ile 1, Zelenskiy ile 3 defa görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlayan saldırılarından sonra bölgede barışın sağlanması amacıyla aktif bir diplomasi yürütüyor.

Rus ordusunun, 24 Şubat sabahı Ukrayna’ya yönelik başlatmış olduğu saldırıdan sonra ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bazı kurmaylar ve bakanlarla güvenlik zirvesine başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, 26 Şubat ve 4 Mart'ta Zelenskiy ile bir kez daha telefon görüşmeleri yaparak ateşkes için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Erdoğan, savaşın diğer cephesindeki Rusya lideri Putin ile 6 Mart'ta telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Acil bir ateşkesin, bölgedeki endişeleri gidermenin haricinde, siyasi çözüm çabalarına da imkan tanıyacağını vurgulayan Erdoğan, "Hep beraber barışın yolunu açalım." çağrısı yaptı.

20’den fazla devlet lideri ve uluslararası kuruluşla görüştü

Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki ateşkes için 20’den fazla devlet lideri ve uluslararası kuruluş yetkilileriyle telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte ABD Başkanı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Rutte, İngiltere Başbakanı Johnson, Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen, Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kanada Başbakanı Trudeau, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmeleri yaptı.

Antalya’da 11 liderle görüşme

Türkiye, savaşın iki cephesinin dışişleri bakanlarını da Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde 10 Mart’ta ağırlayarak önemli bir diplomatik başarı sağladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un katıldığı toplantıda, savaşın sona erdirilmesi için atılabilecek adımlar konuşuldu.

Dünya politikasının nabzı Türkiye’de!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya’daki Forum çerçevesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de yer aldığı 11 liderle görüştü.

BM Sekreteri’nden ‘diplomatik çaba’ teşekkürü

13 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres ile başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleleri ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes ve barışın tekrar tesisi için yoğun çaba harcadıklarını, tahliyeler ve insani yardım konusunda da çaba harcadıklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Guterres de Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk çabaları, barışa katkı ve diplomatik çabaları sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Son 8 gün içinde Türkiye’yi ziyaret eden beşinci lider Duda

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i, 14 Mart’ta ise Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Scholz’u Türkiye’de misafir ederek liderlerle Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili görüş alışverişi yaptı. Bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile Ankara’da görüşerek bölgedeki son durumu ele alacak.

Akar Belçika’da, Çavuşoğlu Ukrayna ve Rusya görüşmeler yapacak

Savaşın ilk günlerinden bu yana aktif bir biçimde barışı sağlamak için çaba harcayan Türkiye, mekik diplomasisini yoğunluk veriyor. Bugün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rusya’da, yarın ise Ukrayna’da dışişleri bakanları ile son gelişmeleri ele alacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle yaşanan gelişmeleri ele almak üzere Belçika’nın Brüksel kentinde bugün düzenlenecek olan NATO devletleri savunma bakanları olağanüstü toplantısına katılıyor. Akar, toplantı çerçevesinde bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

NATO Liderler Zirvesi bir araya geliyor

NATO devletlerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından yaşananları görüşmek amacıyla önümüzdeki hafta Brüksel'de olağanüstü zirvede toplanacak. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında 24 Mart’ta olağanüstü NATO Liderler Zirvesi yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da zirveye katılması bekleniyor.

Yorumlar (0)