Rusya - Ukrayna krizi! Biden yeni kararı duyurdu: Tamamen kapattı

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısı sebebiyle tüm Rus uçaklarına ABD'nin hava sahasını kapattığını açıkladı.

GÜNDEM 02.03.2022, 09:56 02.03.2022, 10:41
Rusya - Ukrayna krizi! Biden yeni kararı duyurdu: Tamamen kapattı

Biden, ABD Kongresinde Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunda ilk defa "Birliğin Durumu" konuşmasını gerçekleştirdi.

“ABD hava sahasını, Rus uçaklarına kapatıyoruz"

Rusya-Ukrayna savaşı hakkında konuşarak açıklamalarına başlayan Biden, "Rusya lideri Vladimir Putin, 6 gün önce kendi tehditkar yollarında devam edebileceğini düşünerek, dünyanın temellerini sarsmaya çalıştı. Fakat çok kötü yanıldı. Ukrayna’yı işgal edebileceğini ve dünyanın da buna boyun eğeceğini düşündü. Fakat hiç düşünmediği bir duvar ile karşı karşıya kaldı. Ukrayna milletiyle karşılaştı." sözlerini kullandı.

Biden, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'den milletin her kesimine kadar sonuna kadar herkesin vatanlarını savunduğunu ifade ederek, Avrupa Parlamentosunda Zelenskiy'nin yaptığı konuşmadaki "Aydınlık, karanlığı yenecek." ifadelerini hatırlattı ve Ukrayna'nın Washington Büyükelçisinin de Kongre'de bulunduğunu kaydetti.

Rus rublesinin, Uyguladıkları yaptırımlar sonrasında şu ana kadar yüzde 30 değer kaybettiğine dikkat çeken Biden, "Amerikan hava sahasını bu gece bütün Rus uçuşlarına kapatarak Avrupalı müttefiklerimize katılıyoruz. Bu da Rusya'yı daha fazla izole edip, ekonomisinde biraz daha baskı oluşturacaktır." açıklamasını yaptı.

ABD'nin ve Amerikan toplumunun Ukrayna’nın arkasında olduğuna dikkat çeken Biden, şu sözleri kullandı:

"Tarihimiz süresince şunu öğrendik: Diktatörler gösterdikleri saldırganlıklarının bedelini ödemedikleri zaman daha fazla kaosa yol açarlar, yollarında ilerlemeye devam ederler. Dünyaya ve Amerika'ya yönelik tehditler de artış göstermeye devam eder. Bu sebeple 2. Dünya Savaşı'ndan sonra NATO ittifakı, Avrupa’da istikrar ve barışı güvence altına almak adına kuruldu. Diğer 29 ülkeyle beraber ABD, NATO'nun bir mensubudur. Bunun ve Amerikan diplomasisinin, ABD çözümünün bir anlamı var."

"Putin yanıldı. Hazırlıklıydık"

Putin'in Ukrayna’ya yönelik savaşını "gerekçesiz" ve "önceden tasarlanmış" olarak değerlendiren Biden, "Putin diplomasiyi reddetti. NATO ve Batı’nın cevap vermeyeceğini ve ülke içinde bizi bölebileceğini tahmin etti. Putin yanıldı. Hazırlıklıydık." şeklinde konuştu.

Biden, Rusya'ya karşı kapsamlı ve çok dikkatli hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek, Putin ile karşı karşıya gelmek adına Afrika, Amerika, Kuzey-Güney Amerika, Asya ve Avrupa, Asya’dan birçok ülkeyle koalisyon kurduklarının belirtti.

Putin'in Ukrayna'ya dönük saldırısına ne tür bahaneler ve gerekçeler bulacağını tüm dünya ile paylaştıklarına vurgu yapan Biden, "Rusya'nın yalanlarına gerçekler ile yanıt verdik. Bugün artık bütün dünya yaptıklarından dolayı onu sorumlu tutuyor." şeklinde konuştu.

Ekonomi vurgusu: “Fiyatları kontrol altına almak en büyük öncelik”

ABD Başkanı Biden, şu anki en büyük ve en önemli önceliğinin fiyatları kontrol altına almak olduğunu söyleyerek enflasyonla mücadele konusunda yerli üretimi artırma ve maliyetleri düşürme çağrısı yaptı.

Biden, "Birliğin Durumu (State of Union)" konulu ilk konuşmasında, başta Kovid-19 pandemisi ve ekonomi olmak üzere iç politikaya yönelik değerlendirmeler yaptı.

Kovid-19 pandemisinin etkilerine karşı uygulamaya alınan tedbirleri hatırlatan Biden, “Daha önceki yönetimde kabul edilen ve ABD’lilerin en tepedeki yüzde 1'ine yarar sağlayan 2 trilyon dolar değerindeki vergi indiriminin tersine Amerikan Kurtarma Planı, çalışanlara yardım etti ve geride kimseyi bırakmadı." açıklamasını yaptı. Bu sözleri sonrasında Biden, salondaki Cumhuriyetçiler tarafından yuhalandı.

Geçen sene ekonominin 6,5 milyonu aşkın kişiye istihdam sağladığını ve bir sene içinde ABD tarihinde şu ana kadar hiç olmadığı kadar çok iş yaratıldığını ifade eden Biden, geçen sene ABD ekonomisinin yüzde 5,7 oranında büyüyerek 40 yılın en güçlü ve en büyük büyümesini gösterdiğini bildirdi.

“ABD’de daha çok araba ve yarı iletken üretin"

Biden, yüksek ücretlere ve istihdam artışına rağmen faturalarını ödeyebilmek adına çok sayıda ailenin mücadele ettiğini, enflasyonun, vatandaşların hissedebilecekleri kazanımlardan onları yoksun bıraktığını belirtti. Başkan Biden, "Bu sebeple en önemli önceliğim fiyatları kontrol altında tutmak." ifadelerini kullandı.

Ekonominin tahmin edilenden daha çabuk toparlandığına vurgu yapan fakat işletmelerin üretimi devam ettirmek için yeterli sayıda işçiyi istihdam etme konusunda zorlandığına temas eden Biden, pandeminin küresel tedarik zincirlerine de zarar verdiğini kaydetti.

Enflasyonla mücadele etmenin bir yolunun ücretleri indirmek ve ABD’lileri daha yoksul duruma getirmek olduğunu söyleyerek "Enflasyonla mücadele konusunda daha iyi bir planımız mevcut. Ücretlerinizi düşürmeyin, maliyetlerinizi düşürün. ABD’de daha çok araba ve yarı iletken üretin. Daha çok altyapı ve yenilik ortaya koyun." sözlerini kullandı.

Yabancı tedariklere güvenmekten çok ABD’deki üretimin önemine dikkat çeken Biden, enflasyonla mücadele planının, söz konusu açığı azaltacağını ve maliyetleri düşüreceğini öne sürdü.

"Bütçe açığını da azaltacağız"

Enflasyonla mücadele planının ayrıntılarına da temas eden Biden, çocuk bakımının ve iklim değişikliğiyle mücadele maliyetinin düşürülmesi ve reçeteli ilaçların maliyetinin azaltılması gerektiğini aktardı.

Biden, bu planın, evde ve uzun süreli bakım ve konut gibi konuları da kapsadığına vurgu yaparak tüm bunların maliyetleri düşüreceğini aktardı.

Vergi sisteminin düzeltilmesi gerektiğini ve şu anki mevcut halinin adil olmadığını tekrarlayan Biden, "Kimseyi cezalandırmanın arzusunda değilim fakat şirketlerin ve en zengin ABD’lilerin paylarını adil bir şekilde ödemeye başladıklarından emin olmalıyız." dedi.

Biden, söz konusu planının maliyetleri düşürmenin yanı sıra bütçe açığını da azaltacağını öne sürdü

Milyonlarca Amerikalı ve küçük işletmeler için sağlanan milyarlarca dolarlık yardımı çalan suçluların peşinde olduklarını kaydeden Biden, "salgın sahtekarlığı" için Adalet Bakanlığının bir başsavcı atayacağını açıkladı.

Biden, firmaların rekabet etmediği hallerde fiyatların yükseldiğini ve kârlarının arttığını aktararak bunun, Amerika’da mal taşıyan okyanus gemilerinde gerçekleştiğini, salgın esnasında yabancı sermayeli bu firmaların yüzde 1000'e kadar fiyatları artırdığını, rekor kâr elde ettiğini ve bu firmalara dönük bir kısıtlama getirileceğini bildirdi.

“Kovid-19’un yeni varyantlarına hazırlıklı olmalıyız”

ABD lideri, Kovid-19 salgının iki yıldan fazla bir süredir ülkenin ve insanların her kararını etkilediğini belirterek “Sergilediğimiz ilerleme ve bize ait olan araçlar sayesinde, şunu söyleyebilirim, güvenli bir biçimde ilerlemeye devam ediyoruz, biraz daha normale dönüyoruz.” sözlerini kullandı.

Yeni bir önerge ile ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezinin, ülkenin pek çok yerinde maske zorunluluğunu kaldırdığını anımsatan Biden, ileriki süreçte daha fazla eyaletin ABD’de bu aşamaya gelmesini beklediğini ifade etti.

Kovid-19’un yeni varyantlarını tespit etme ile ilgili ABD’nin daha iyi hale geldiğini belirten Biden, “Yeni varyantlara hazırlıklı olmalıyız.” uyarısını yaptı.

Biden, yönetiminin test ve aşıya daha çok yatırım yapacağını belirterek bunun için fon sağlaması konusunda Kongreye çağrı yaptı.

‘Oy kullanma ve seçim yasası’ vurgusu

Oy kullanma ve sayma hakkının, Amerika’daki en temel hak olduğunu kaydeden Biden, seçim yasalarını pek çok eyaletin değiştirmesini eleştirdi ve ABD’de oy kullanma ve oyların sayımının saldırı altında bulunduğunu öne sürdü.

Biden, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eyaletler art arda, sadece oylamayı bastırmak için değil, bütün seçimleri altüst etmek adına yeni yasalar ortaya koydu. Bunun olmasına müsaade edemeyiz. Oy Kullanma Özgürlüğü Yasası'nı geçirme konusunda Senato’ya çağrıda bulunuyorum. John Lewis Oy Hakları Yasası'nı geçirin ve başlamışken, seçimlerimizi kimin finanse ettiğinin ABD halkının farkında olması için İfşa Yasası'nı çıkartın.”

2020 Başkanlık seçimlerinin oyların sayımı ve oy kullanma süresine yönelik birçok tartışma yaşanmış ve bazı eyaletlerdeki seçim sonuçları yargı konusu olmuştu.

Biden konuşmasında ayrıca, ABD’de ateşli silahların yol açtığı ölümlerle ilgili de konuşarak ön inceleme olmadan ruhsat verilmemesi ve askeri şarjörler ile uzun namlulu silahların satışının sınırlanması için Kongre’den düzenleme yapılmasını talep etti.

Yorumlar (0)