Boris Johnson, Rusya’ya “Ukrayna” taahhüdü verdi

İngiltere başbakanı Johnson, hiçbir şekilde Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini ve orada Rus askerleriyle savaşmayacaklarını dile getirdi. 

DÜNYA 02.03.2022, 08:59 03.03.2022, 09:08
Boris Johnson, Rusya’ya “Ukrayna” taahhüdü verdi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna-Rusya krizini görüşmek üzere Estonya’ya gitti. Burada Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın karşısına geçti. Tapa’daki askeri üstte toplanan liderler, Rusya’ya karşı yaptırımlar, savaşın seyri ve Ukrayna’ya yardım hakkında açıklamalarda bulundu. 

“İngiltere, Rusya ile savaşmayacak”

Boris Johnson, şunları kaydetti: “İngiliz birlikleri, Ukrayna’ya ulaşıp da Rus güçleri ile çatışmayacak. Bizim bölge hakkında aldığımız karar ve yaptırımlar, NATO sınırları içindedir, ayrıca hiçbir karar almayacağız. Doğru olan da budur. Ukrayna’ya savaşmaları için asker göndermek şu anda ne İngiltere’nin ne de diğer müttefiklerimizin gündeminde. Bu konuda oldukça netiz. Bizim askerlerimiz, Tapa’da olduğu gibi NATO üyesi ülkelerin sınırları içinde yer alacaktır.”



“NATO, bir savunma ittifakıdır, saldırı değil”

“NATO mensubu herhangi bir ülkenin Rusya ile çatışmaya girmesi, şu anda hiçbir üye tarafından düşünülmemektedir. Çünkü bu büyük bir adımdır. Unutulmamalıdır ki NATO, bir savunma ittifakıdır, saldırı ittifakı değil. Yanlış anlaşılmaların oldukça muhtemel olduğu bu zamanda mesajımızı doğru olarak iletmemiz gerekir.”

“Uçuşa yasak bölge demek Rus uçaklarını düşürmek demektir”

“Ukrayna’dan, Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda çağrılar yükseliyor. Bu, Ukrayna hava sahasına giren her uçağın düşürülmesi demektir ki gerilimi daha da tırmandırır. Bu sebeple Ukrayna hava sahasının uçuşa kapatılmasını istemiyoruz.”



“NATO, Ukrayna’ya maddi desteği sunacak”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna-Rusya savaşı hakkında şunları dile getirdi: “Rus ordularının Kiev’e ilerlemesi, daha büyük insanlık dramına ve daha fazla can kaybına sebep olabilir. Rusya’nın yaptıkları, uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Ukrayna halkı, Rus saldırıları karşısında cesurca direniyor. NATO da bu süre zarfında gerekli olan maddi desteği Ukrayna’ya sağlayacak. Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulamaya ve kanlı savaşın durması için çağrıda bulunmaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)